ύπνος βρέφους

Οι νέοι γονείς συχνά αναμένουν ότι ό ύπνος του 6 μηνών βρέφος τους θα είναι αδιάλειπτος όλη τη νύχτα. Ωστόσο, οι συντάκτες μιας μελέτης στο τεύχος Δεκεμβρίου 2018 του επιστημονικού περιοδικού Pediatrics, διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό αναπτυξιακά φυσιολογικών, υγιών βρεφών δεν φθάνουν το εν λόγω ορόσημο κατά την ηλικία των 6 μηνών ή ακόμη και 12 μηνών.

Στη μελέτη, “Uninterrupted Infant Sleep, Development, and Maternal Mood“, οι Kαναδοί ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από μαιευτικές κλινικές στο Μόντρεαλ, στο Κεμπέκ και στο Χάμιλτον του Οντάριο.

Μέθοδος

Ως νυχτερινός ύπνος ορίστηκε περίοδος 6 ή 8 ωρών ύπνου χωρίς να ξυπνήσει το βρέφος. Έγινε παρακολούθηση του ύπνου 388 βρεφών ηλικίας 6 μηνών και 369 βρεφών ηλικίας 12 μηνών. Οι δείκτες πνευματικής και ψυχοκινητικής ανάπτυξης (κλίμακες Bayley Scale of Infant Development II) και η διάθεση της μητέρας (Κλίμακα κατάθλιψης σε επιδημιολογικές μελέτες) μετρήθηκαν σε ηλικία 6, 12 και 36 μηνών.

Αποτελέσματα

Σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αναφορές των μητέρων, το 38% των υγιών βρεφών δεν κοιμούνται ακόμη για τουλάχιστον 6 συνεχόμενες ώρες τη νύχτα. Περισσότερο από το ήμισυ (57%) δεν κοιμούνται 8 συνεχόμενες ώρες. Σε ηλικία 12 μηνών, το 28% των βρεφών δεν κοιμούνταν ακόμη 6 συνεχόμενες ώρες το βράδυ. Το 43% δεν κοιμούνταν 8 συνεχόμενες ώρες.

Τα βρέφη που ξυπνούσαν τη νύχτα δεν βρέθηκε να έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων με τη γλωσσική ή την κινητική ανάπτυξη. Να σημειωθεί εδώ, ότι αυτά τα μωρά είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θηλασμού, με πολλαπλά οφέλη σε μωρά και μητέρες. Επίσης δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ βρεφών που ξυπνούν και διάθεσης της μητέρας τους.

Συμπεράσματα

Μεγάλο ποσοστό βρεφών δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα. Όμως δεν διαπιστώνονται, όπως αποδείχθηκε, συσχετίσεις μεταξύ αδιάλειπτου ύπνου, πνευματικής ή ψυχοκινητικής ανάπτυξης και διάθεσης της μητέρας. Έτσι λοιπόν οι ανησυχίες για την γρήγορη ομαλοποίηση του ύπνου θα μπορούσαν να μετριαστούν.

Marie-Hélène Pennestri, Christine Laganière, Andrée-Anne Bouvette-Turcot, Irina Pokhvisneva, Meir Steiner, Michael J. Meaney, Hélène Gaudreau, Uninterrupted Infant Sleep, Development, and Maternal Mood, Pediatrics, December 2018, Volume 142, Issue 6

You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.