Η αποκλειστική διατροφή του μωρού σας με γάλα σταματάει τον 6ο μήνα. Αντικαθιστούμε λοιπόν σταδιακά τρία τουλάχιστον από τα γεύματα γάλακτος  με ομάδες τροφών για ενήλικες.

Κουτάλι

Καιρός να αρχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας με κουτάλι. Μην ανησυχήσετε όταν αντί ν’ ανοίξει το στόμα του για να καταπιεί την τροφή του, αρχίζει και το σπρώχνει έξω με τη γλώσσα του! Πρόκειται για αντανακλαστική κίνηση που μετά την ηλικία των 4 μηνών αρχίζει και υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 7 μηνών που εξαφανίζεται.

Κανόνες εισαγωγής στερεών τροφών

Η χορήγηση κάθε νέας τροφής γίνεται σταδιακά. Ξεκινάτε με 1-2 κουταλάκια την πρώτη ημέρα και αυξάνετε κατά 2-3 κουταλάκια τις επόμεμες ημέρες, έως ότου το παιδί πάρει την ποσότητα που θέλει. Τις πρώτες ημέρες συμπληρώνετε το γεύμα με γάλα για να λάβει τις απαραίτητες ημερήσιες θερμίδες.

Το πλήρες γεύμα, στην ηλικία αυτή, είναι στα 100-130 κυβικά εκατοστά πολτοποιημένης τροφής. Αρκετά μωρά χορταίνουν με λιγότερη ποσότητα.

Συνήθως η απόσταση εισαγωγής διαφορετικής κατηγορίας τροφής (ρυζάλευρο, φρουτόκρεμα, χορτόσουπα κλπ.) στο διαιτολόγιο του μωρού σας πρέπει να ανέρχεται σε 6-7 ημέρες, προκειμένου να εντοπίσουμε πιθανή δυσανεξία σε κάποια απ’ αυτές.

Κρέμα

Η πρώτη τροφή μετά το γάλα θα είναι η κρέμα ρυζάλευρου (κρέμες βανίλιας). Κάποιες φορές λόγω χαμηλού βάρους παιδιού ή παιδιού που είναι συνέχεια πεινασμένο, μπορείτε να το ξεκινήσετε από το τέλος του 4ου μήνα.

Η κρέμα ρυζάλευρου αντικάθιστά συνήθως το απογευματινό γεύμα γάλακτος.

Φρουτόκρεμα

Τα φρέσκα φρούτα προστίθενται ένα-ένα με απόσταση 3-4 ημερών. Ξεκινήστε με λίγο πολτοποιημένο μήλο και συνεχίστε με μπανάνα, αχλάδι. Το πορτοκάλι ως όξινο φρούτο, δώστε το τελευταίο, μετά τον 7ο μήνα. Αν δείτε έντονο σύγκαμα, ίσως χρειαστεί να μειώσετε τα φρούτα ή ακόμα και να σταματήσετε το πορτοκάλι για λίγο διάστημα.

Αποφύγετε τους πρώτους μήνες φρούτα με σποράκια όπως σύκα, φράουλες, ακτινίδια γιατί πέπτονται δύσκολα και δημιουργούν εύκολα αλλεργίες.

Αν η φρουτόκρεμα σας γίνει αραιή και δυσκολεύεστε στο τάισμα, τότε μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά κρέμα βανίλιας για να πήξει. Μετά τον 7ο μήνα μπορείτε να την πήξετε με ένα δύο μπισκότα. Όμως προσέξτε: θέλουμε να φάει τα φρούτα και όχι να χορτάσει με μπισκότα!

Η φρουτόκρεμα αντικαθιστά το 2ο πρωινό γεύμα γάλακτος.

Χορτόσουπα

Είναι αρκετά εύκολη η παρασκευή της τώρα στις αρχές! Καθαρίζετε δύο μικρές ή μία μεγάλη πατάτα, ένα κολοκυθάκι, ένα καρότο και 3-4 φύλλα από σέλινο. Αφού τα πλύνετε σχολαστικά, τα κόβετε σε κομματάκια και τα βράζετε σε νερό που μόλιις τα σκεπάζει. Δεν θα προσθέσετε τίποτα άλλο (αλάτι, πιπέρι κλπ.). Μίλις βράσουν τα βγάλετε από τη φωτιά, προσθέστε 2 κουταλάκια λάδι και λίγες σταγόνες φρεσκοστυμμένου λεμονιού. Βάλτε το μείγμα σε μπλέντερ, μαζί με το νερό τους και πολτοποιείστε το. Εάν η χορτόσουπα είναι αρκετά αραιή, μπορείτε να προσθέστε λίγο ρυζάλευρο για να πήξει.

Η χορτόσουπα αντικαθιστά το μεσημεριανό γεύμα γάλακτος.

Επομένως στην ηλικία των 7 μηνών, το βρέφος σας θα παίρνει: Γάλα το πρωί, φρουτόκρεμα κατά τις 10:30 με 11:00, χορτόσουπα κατά τη 1-2 το μεσημέρι, κρέμα στις 4-5 το απόγευμα και γάλα πριν τον βραδινό του ύπνο. Αν πεινάσει ενδιάμεσα μπορείτε να του δώσετε λίγο γάλα.

Κοτόπουλο

Μετά τον 7ο μήνα, μπορείτε να βράσετε μαζί με τα λαχανικά και στήθος από κοτόπουλο (χωρίς το δέρμα του φυσικά, λόγω λίπους). Τις πρώτες ημέρες δίνουμε ένα κουταλάκι πολτοποποιημένο κοτόπουλο και συνεχώς αυξάνουμε μέχρι τα 70-100 γραμμάρια, που είναι μία πλήρης μερίδα για την ηλικία του.

Δημητριακά

Τα δημητριακά (σιτάρι, ρύζι, βρώμη, κριθάρι) τα προσθέτουμε μετά τον 8ο μήνα, λόγω πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων. Μπορείτε να τα δίνετε εναλλάξ με την κρέμα ρυζάλευρο.

Μοσχάρι, χοιρινό κλπ.

Το κοτόπουλο μπορεί να αντικατασταθεί μετά τον 7ο μήνα με άπαχο κρέας από μοσχάρι (π.χ. “ποντίκι”). Επίσης μπορείτε να δώσετε κουνέλι, χοιρινό και κατσίκι, αφαιρώντας όμως τα λίπη.

Ψάρι

Μπορείτε να δώσετε ψάρι μετά τον 10ο μήνα ζωής. Διαλέξτε άπαχο ψάρι όπως μπακαλιάρο, γλώσσα κλπ. Αντικαταστήστε το κρέας με ψάρι σε 1 με 2 γεύματα την εβδομάδα.

Αβγό

Μετά τον 9ο μήνα μπορείτε να δώσετε πριν τη φρουτόκρεμα τον κρόκο του αβγού, αφού τον βράσετε καλά (συνήθως 7-8 λεπτά αρκούν). Τον δίνετε σταδιακά, αυξάνοντας την ποσότητα τις επόμενες ημέρες. Ασπράδι δίνουμε μετά τον 1ο χρόνο γιατί είναι ιδιαίτερα αλλεργιόγονο και εφαρμόζουμε κι εδώ την τακτική της προοδευτικά αυξανόμενης ποσότητας καθημερινά.

Νερό

Με την εισαγωγή των στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του μωρού σας, αρχίζει και μένει πίσω το μωρό σας στις ημερήσιες ανάγκες του για νερό. Μετά από κάθε γεύμα με στερεές τροφές, του προσφέρετε νερό σε όποια ποσότητα αυτό επιθυμεί.

Γάλα

Μετά τον έκτο μήνα μπορείτε να αντικαταστήσετε βαθμιαία (μέσα σε μία εβδομάδα περίπου), το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας με γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας (νούμερο 2).

Φρέσκο γάλα μπορούμε να δώσουμε μετά τον 1ο χρόνο ζωής, γιατί χωνεύεται δύσκολα, δεν περιέχει ικανή ποσότητα σιδήρου και βιταμίνης D, ώστε να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του βρέφους σας, έχει υψηλή περιεςκτικότητα σε πρωτεΐνες και άλατα, που μπορούν να επιβαρύνουν τα ανώριμα νεφρά του και να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία λόγω μικροαιμορραγιών εντέρου.

Το κατσικίσιο γάλα δεν συνιστάται στα βρέφη γιατί περιέχει ανεπαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, φυλλικού οξέος και σιδήρου.

 

 

16 thoughts on “Διατροφή βρέφους 6-12 μηνών

  1. Καλησπέρα σας. Εχω ένα μωράκι 6 μηνών. Διαβάζοντας το άρθρο σας. Μου γεμίσατε απορίες. Η παιδίατρος μου για αρχή σαν κρέας πρώτα μοσχάρι. Και μετά κοτόπουλο. Μπορείτε να μου διευκρινίσετε μετά από πόσες μέρες κάνουμε εναλλάξ το κρέας. Και πότε συμπληρώνουμε ένα νέο μοντέλο λαχανικό? Άλλη ένα ερώτημαπου θέλω να θέσω. Οπότε ταΐζω το μωράκι μου
    στην πορεία κλαίει ι. Τι δηλώνει ότι δεν θέλει άλλο? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων…

    1. Συνήθως ξεκινάμε από το άσπρο κρέας (κοτόπουλο) και μετά πάμε στα υπόλοιπα (μοσχάρι κλπ), χωρίς όμως να είναι λάθος και η αντίθετη σειρά.

      Μπορείτε να εναλλάσσετε κρέας ανά εβδομάδα.
      Λαχανικά βάζουμε στην αρχή τα πρώτα (σέλινο, καρότο, κολοκύθι) και τα κρατάμε για 3-4 εβδομάδες. Μετά μπορούμε να βάλουμε άλλα λαχανικά όπως ντομάτα, φασολάκια κλπ.

      Σχετικά με το κλάμα του μωρού κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, αν δεν θέλει σφραγίζει το στόμα του!!! Μπορούμε όμως να του αποσπούμε την προσοχή με πράγματα που το ενδιαφέρουν και ταυτόχρονα να δίνουμε τις μπουκίτσες του.

      Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!

  2. Καλησπέρα η κόρη μου σε μια βδομάδα γίνεται 6μηνων και η παιδίατρος μας έχει ξεκινήσει από 5 μηνών φρούτο κρέμα αχλάδι μήλο μπανάνα παρατήρησα ότι όταν της βάζω αχλάδι τις νύχτες είναι ανήσυχη..το μεσημεριανό μας είναι πατάτα καρότο και κουνουπίδι και το απογευματινό είναι κρέμα ρυζαλευρο με μήλο χωρίς γάλα (πιθανή αλλεργία). Ήθελα να ρωτήσω τί φρούτα μπορώ να προσθέτω κάθε τρεις μέρες αυτή την εποχή και τί λαχανικά στην σούπα; Πώς θα καταλάβω αν είναι αλλεργική σε κάποιο φρούτο ή λαχανικό; Μετά από κάθε γεύμα πίνει γάλα (θηλάζω) και την νύχτα ξυπνάει 2-3 φορές για να πίνει γάλα..νερό δεν πίνει καθόλου μια συμβουλή παρακαλώ!! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    1. Τα φρούτα που μπορείτε να προσθέτετε είναι μήλο, μπανάνα και χυμό πορτοκαλιού. Στη συνέχεια του καλοκαιριού μπορείτε να βάλετε βερύκοκο, ροδάκινο και πεπόνι. Το αχλάδι, εφόσον βλέπετε ότι την πειράζει, μπορείτε να το αποφύγετε. Από λαχανικά μπορείτε να προσθέσετε κολοκυθάκι και σέλινο αρχικά.
      Σχετικά με την αλλεργία στις τροφές, συνήθως σ’ αυτήν την ηλικία εκδηλώνεται με δερματικά εξανθήματα ή υδαρείς κενώσεις. Γι’ αυτό έχει σημασία η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών, ώστε να βλέπουμε την αντίδραση του οργανισμού του μωρού μας, σε κάθε μία από τις τροφές που προσθέτουμε.
      Τέλος, εφόσον το μωρό σας θηλάζει μετά από κάθε γεύμα, δεν χρειάζεται να πίνει νερό. Καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του σε υγρά με τον θηλασμό.
      Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία.

      1. Καλημέρα σας, ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την διατροφή και τον θηλασμό. Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση που λένε ότι το ασβέστιο δεν αφήνει να απορροφηθεί ο σίδηρος; Ισχύει στην περίπτωση του θηλασμού; Έχω έναν μπόμπιρα στον 9ο μήνα βρισκόμαστε και μόλις φάει π.χ. μοσχάρι μετά από περίπου μία ώρα ίσως και λιγότερο κάποιες φορές πίνει γάλα. Στην περίπτωση αυτή ο οργανισμός του απορροφά τον σίδηρο; Ευχαριστώ πολύ

  3. Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω γιατί πρέπει να δίνουμε κρέμα ρυζάλευρο στην αρχή? Πλέον κάποιες μαμάδες είναι αντίθετες, βάση του παιδιάτρου μου, που μου έδωσε βέβαια τηνεπιλογή να μην ξεκινήσω αν δνε θέλω, παίρνει το σίδηρο και τις βιταμίνες που χρειάζεται το μωρό γιαυτό και το δίνει,Επίσης το νερό που δίνουμε πρέπει να το αποστειρωνουμε? Μιλάω για ένα εμφιαλωμένο νερό.
    Ευχαριστώ

    1. Το πρόγραμμα διατροφής που έχουμε αναρτήσει είναι ενδεικτικό. Ασφαλώς και δεν είναι υποχρεωτική η εισαγωγή κρέμας ριζάλευρου στο διαιτολόγιο του μωρού σας.
      Το σημαντικό είναι να αρχίζουν οι στερεές τροφές μετά την ηλικία των 6 μηνών και όχι νωρίτερα και δεν ενδιαφέρει τόσο η σειρά με την οποία εισάγονται. Απλά θέλουμε στην ηλικία των 7 με 8 μηνών να σιτίζεται το μωρό σας με ποικιλία τροφών από διαφορετικές ομάδες, όπως δηλαδή δημητριακά, κρέας ή άλλη πηγή πρωτεϊνης, λαχανικά, φρούτα, τυριά, γιαούρτι κλπ.
      Το νερό που δίνουμε στο μωρό μετά την εισαγωγή στερεών τροφών στους 6 μήνες ζωής, δεν χρειάζεται αποστείρωση.
      Μπορείτε να δίνετε και εμφιαλωμένο νερό αλλά προσοχή! Μερικά εμφιαλωμένα νερά έχουν υψηλές συγκεντρώσεις νατρίου και θειούχων ενώσεων. Παρατηρήστε τη συγκέντρωση Na και SΟ ή SO4 (θειούχα) στο ταμπελάκι της συσκευασίας. Θα πρέπει να περιέχει 200mg ή λιγότερο Na ανά λίτρο και όχι περισσότερο από 250mg SO ή SO4 ανά λίτρο.
      Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή!

  4. Έχω ένα μωρό πέντε μισή μηνός. Τελω σας παρακαλώ να μου πείτε τι μπορώ να δώσω το πρωί, μεσημέρι και βράδυ να φαΐ και από κατε γεύμα αν δίνω νερο(πόσο)

    1. Καλησπέρα σας έχουμε ένα βρεφακι 6μιση μηνών, θα εισάγω ταχίνι κ θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι νωρίς για φυστίκοβουτηρο κ αμυγδαλοβουτηρο.Εχψ διαβάσει όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα..Επίσης μπορώ να κάνω εισαγωγή μανούρι?Η κάποιο άλλο τυράκι?
      Τη ντομάτα 🍅 βγάζω τη φλούδα κ τα σπιτάκια?
      Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

      1. Παρότι οι παραπάνω τροφές θεωρούνται υπερ-τροφές, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αρχική τους εισαγωγή στο διαιτολόγιο, καθώς ανήκουν σε ομάδα τροφών που ευθύνονται για το 90% των περιπτώσεων τροφικής αλλεργίας.
        Η American Academy of Allergy, Asthma and Immunology προτείνει την εισαγωγή τους στο διαιτολόγιο από την ηλικία 6-8 μηνών και μόνο μετά την ασφαλή διατροφική ένταξη των συνηθισμένων στερεών τροφών στις οποίες δεν παρουσιάστηκαν συμπτώματα αλλεργίας.
        Σχετικά με το μανούρι, θα σας πρότεινα να το αποφύγετε γιατί είναι ένα τυρί με αρκετά λιπαρά. Προτιμήστε μαλακά τυριά, χαμηλά σε αλάτι και λιπαρά, με ήπια γεύση, όπως μυζήθρα, ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού.
        Σχετικά με την ντομάτα, συμφωνούμε με τον τρόπο προετοιμασίας που περιγράφετε.

  5. Καλησπέρα σας.
    Η κόρη μου από τον 6ο μήνα τρέφεται με φρέσκα φρούτα και χορτοσουπες με εναλλάξ κοτόπουλο και μοσχάρι. Παρόλα αυτά πίνει 4 μπιμπερό γαλα των 180ml μέσα στη μέρα και θηλάζει ελάχιστα. Σήμερα που είναι οκτώ μηνών συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο. Δεν τρώει πχ μακαρόνια με κιμά ή τραχανά ή γιαούρτι. Η παιδίατρος μας ανησύχησε γιατί μας είπε ότι μείναμε πολύ πίσω στο να εισάγουμε νέες τροφές στη διατροφή της. Πως να την κάνω να φάει και να χορτάσει με άλλα φαγητά έτσι ώστε να δίνω μόνο πρωί βράδυ γαλα. Επίσης πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία της που το κύριο γεύμα της παραμένει το γάλα νο2; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

    1. Είναι πολύ σημαντικό από 6 μηνών να εισάγουμε νέες ομάδες τροφών. Αυτό γίνεται σταδιακά προκειμένου να προσαρμοσθεί στη νέα διατροφή που απαιτείται για την ανάπτυξή του και να αποφύγουμε τυχόν αλλεργίες σε κάποιες από τις νέες τροφές.
      Σχετικά με το μωρό σας, θα πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των γευμάτων γάλακτος ημερησίως (μόνο πρωί-βράδυ). Να επισημάνω ότι το γάλα έχει αρκετές θερμίδες που καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κορεσμό και μην πεινάει.
      Οι στερεές τροφές θα πρέπει να είναι καλά αλεσμένες ώστε να μπορεί να τις δέχεται ευκολότερα. Θα πρέπει να δείξετε υπομονή στην διαδικασία της κατάποσης του αλεσμένου φαγητού και των νέων γεύσεων, καθώς είναι κάτι καινούργιο για το μωρό σας.
      Η παιδίατρος σωστά σας ενημέρωσε για πιθανά προβλήματα από υπερβολική κατανάλωση γάλακτος, καθώς μπορεί να είναι αίτιο αναιμίας από ανεπάρκεια σιδήρου και απώλειας λευκωμάτων από το γαστρεντερικό.

  6. Καλησπέρα! Έχω έναν μπέμπη που την επόμενη εβδομάδα γίνεται 6 μηνών. Εδώ και 2 εβδομάδες με οδηγίες παιδιάτρου κάναμε εισαγωγή στερεών με μπανάνα μήλο αχλάδι πορτοκάλι και μεσημέρι μετά από 1 εβδομάδα τον ξεκίνησα με πατάτα καρότο και κολοκυθάκι. Τι άλλο μπορώ να του δώσω; Κάνουμε αποκλειστικό θηλασμό. Νερό πότε δίνουμε; Και πότε κρέας; Ισχύει ότι στα μωρά που θηλάζουν δίνουμε πρώτα μοσχάρι; Η γιατρός μας είπε πρώτα κοτόπουλο, ψάρι και μετά μοσχάρι. και κάτι τελευταίο, οι ποσότητες στα γεύματα πόσα γραμμάρια το πολύ πρέπει να είναι; Και από πόσο και επάνω πρέπει να τους δίνουμε να τρώνε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!

  7. Και κάτι ακόμη… Στην αρχή τον ξεκίνησα με ρυζαλευρο μέσα στα φρούτα το πρωί και 2 με 3 φορές την εβδομάδα είπε η γιατρός να του δίνω και τα απογεύματα ρυζαλευρο. Μπορώ αντί για ρυζαλευρο τώρα που τα τρώει τα φρούτα του να του δίνω και το απόγευμα φρούτα; Ή κάποια άλλη κρέμα; Εσείς τι προτείνετε; Ευχαριστώ!

  8. Καλησπέρα έχουμε έναν μπέμπη 8 μηνών ξεκινήσαμε 5μιση μηνών το ριζαλευρο και 6μιση μηνών το φαγητό κολοκύθι πατάτα καρότο στην συνέχεια πήγαμε στο κρέας μοσχάρι κοτόπουλο. Δίνουμε μήλο αχλάδι μπανάνα αβοκάντο το πρωί
    Μετα δίνουμε το μεσημεριανό
    Το απόγευμα θα μπορούσα να δώσω γιαούρτι;
    Όταν λέμε δίνουμε κρέμα το απόγευμα τι εννοούμε;

    1. Και βέβαια μπορείτε να δώσετε γιαούρτι.
      Στις κρέμες περιλαμβάνονται το ριζάλευρο, κρέμα δημητριακών, μπισκοτόκρεμα κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.