Μετά τον πρώτο χρόνο ζωής, το διαιτολόγιο του παιδιού σας μπορεί να ακολουθήσει το διατολόγιο της υπόλοιπης οικογένειας. Στο διάστημα αυτό το παιδί οικοδομεί διατροφικές συνήθειες που θα το συντροφεύουν σε όλη του τη ζωή.

Το γάλα

Παραμένει και σ’ αυτήν την ηλικία η κυριότερη πηγή πρόσληψης ασβεστίου. Η ποσότητα που χρειάζεται είναι 2 με 3 ποτήρια των 250 ml την ημέρα.

Θεωρείται καλύτερο να λαμβάνει γάλα σε σκόνη (νούμερο 3) σαν συνέχεια της προηγούμενης διατροφής του, αφού αυτά τα γάλατα περιέχουν περιορισμένα κεκορεσμένα λίπη, εμπλουτισμένα με ακόρεστα λιπαρά οξέα και περισσότερο σίδηρο. Τα λιπαρά δεν πρέπει να περιορίζονται γιατί δίαιτα χαμηλή σε λίπος περιορίζει την απορρόφηση λιπoδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνη A,D, E, K).

Τα ημιαποβουτυρωμένα και τα πλήρως αποβουτυρωμένα γάλατα δεν συνιστώνται για την ηλικία αυτή, καθώς δεν παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια.

Μπορείτε να δίνετε και πλήρες αγελαδινό γάλα, αρκεί το παιδί σας να λαμβάνει ποικιλία άλλων τροφών.

Αν το παιδί σας είναι από τα “δύσκολα” στο γάλα, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα ποτήρι γάλα με 40-50 γραμμάρια σκληρής γραβιέρας ή μαλακής ή με γιαούρτι.

Ποικιλία σε τροφές

Το νήπιο σας εκτός από γάλα και γαλακτοκομικά, πρέπει να λαμβάνει και τροφές από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Κρέας, αβγό, ψάρι
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ρύζι, πατάτες, δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά
  • Λίπη και έλαια

Προσφέρετε τροφές με ποικιλία χρωμάτων και γεύσης για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που θα το συντροφεύει σε όλη του τη ζωή.

Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποφύγετε αλλαντικά, τουρσιά, παστές τροφές.

Κανόνες σωστής σίτισης

Το παιδί σας θα πρέπει να τρώει πάντα καθιστό και με επιτήρηση από ενήλικα. Δεν πρέπει να τρέχει με το στόμα γεμάτο λόγω αυξημένου κινδύνου πνιγμονής. Για τον ίδιο λόγο αποφύγετε μεγάλα κομμάτια σκληρής τροφής (καρότα, κρέας, σταφύλι κλπ). Προτιμήστε συνδυασμούς τροφών που γίνονται μπουκιές που γλιστρούν εύκολα στο στομάχι του παιδιού σας όπως μικρά κομματάκια κρέατος με πουρέ ή λιωμένη πατάτα.

Θυμηθείτε ότι το παιδί σας πρέπει να τρώει επειδή πεινάει και όχι για να λάβει κάποια αμοιβή.

Οι μερίδες θα πρέπει να είναι ανάλογες της ηλικίας του και όχι μερίδες ενηλίκου, έχοντας μάλιστα την απαίτηση να το φάνε όλο! Για ένα νήπιο 15-16 μηνών ένα ποτήρι του κρασιού γεμάτο με μακαρόνια και κιμά αποτελεί μια πλήρη μερίδα.

Να τρώει όσο θέλει. Μην επιμένετε να αδειάζει το πιάτο του. Μερικά παιδιά είναι λιγόφαγα. Εφόσον το βάρος σώματος αυξάνεται κανονικά, μην επιμένετε να τρώει μεγαλύτερες ποσότητες.

Θεωρούνται αρκετά τα 5-6 γεύματα την ημέρα (δύο με τρία να είναι γάλα). Αν τρώει τόσες φορές, μη δίνετε άλλο φαγητό ενδιάμεσα.

Στα αχόρταγα παιδιά δίνετε επιπλέον φρούτα, ζελέ και μικρές συμπληρωματικές μερίδες. Μη ξαναγεμίζετε το πιάτο με κανονική μερίδα.

Δώστε του πρωτοβουλίες. Μπορεί να τρώει ψωμί κρατώντας το με το χεράκι του και να αρχίσει να κρατά το κουτάλι του ώστε να προσπαθεί να “φτυαρίσει” πουρέ, ρύζι και κριθαράκι. Εσείς μπορείτε να το βοηθάτε με ένα άλλο κουτάλι. Προς τον τρίτο χρόνο ζωής του θα μπορεί να χρησιμοποιεί με επιτυχία το πηρουνάκι του.

Προσπαθείτε να τρώτε όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι, ιδιάτερα το Σαββατοκύριακο που είναι ευκολότερο να μαζευτεί όλη η οικογένεια. Μην το αφήνετε να τρώει μπροστά στην τηλεόραση. Η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με τη σίτιση μπροστά στην τηλεόραση.

Θυμηθείτε να επισκέπτεστε τον παιδίατρό σας κάθε 2-3 μήνες προκειμένου να αξιολογείται η ανάπτυξη του παιδιού σας και να ανιχνεύονται έγκαιρα τυχόν διατροφικές διαταραχές.

 

 

 

 

 

17 thoughts on “Διατροφή νηπίου 12-24 μηνών

  1. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα σας παρακαλώ να σας ρωτήσω εάν συνδέεται το ξεκίνημα της διατροφής του μωρου με μικρές μουκίτσες με το οτι εμφάνισε μετα απο 5 μέρες δυσκοιλιότητα. Ευχαριστω πολύ.

    1. Πρέπει να διαχωρίσετε την πραγματική δυσκοιλιότητα από την παροδική δυσκολία στην αφόδευση, που παρατηρείται συχνά σε κάθε αλλαγή διατροφής και εισαγωγής νέων τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους.
      Δώστε χρόνο να συνηθίσει τις νέες τροφές και μη ξεχνάτε να δίνετε νερό στα ενδιάμεσα των γευμάτων.

  2. Καλημερα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω εμένα το παιδάκι μου είναι 19 μηνων αρχίσαμε να κόψουμε τα αλεσμένα περίπου 15 μηνων διότι δεν το γνώριζα και επισης του έβαζα σίδερο μες το φαγητου επειδη έχει έλλειψη σιδήρου.. έτρωγε και μη αλεσμενε αλλά.οχι ως κύρια γεύματα και από λίγο..τώρα όμως έχουμε πρόβλημα με το φαγητό του ενώ πριν 3-4 μήνες δοκίμαζε ότι του έβαζα στο πιάτο του τώρα με το που τα βλέπει δυσανασχετεί χωρίς να τα έχει δοκιμάσει..επίσης το θηλάζω ακόμα διότι δεν δέχεται “ξενο” γάλα
    Μπορείτε να μου δώσετε κάποια συμβουλή για το θέμα με το φαγητό του;

    1. Αρχκά να είστε σίγουρη ότι πεινάει και δεν έχει φάει πριν κάποιο σνακ. Μπορείτε να συνεχίσετε να το θηλάζετε αλλά μόνο μετά το γεύμα. Στην ηλικία αυτή, πρέπει να τρώει πρώτα τις στερεές τροφές.
      Προσπαθείστε να ανακατεύετε τροφές που του αρέσουν με αυτές για τις οποίες δυσανασχετεί. Παίξτε με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.
      Αν συνεχίσει να αρνείται, μην το πιέσετε να φάει αλλά φροντίστε να μην δώσετε κάποιο σνακ.
      Να είστε ήρεμη και συγκαταβατική. Να επιβραβεύετε το μωράκι σας όταν τρώει αλλά μην το μαλώνετε όταν κάνει τα νάζια του. Απομακρύνετε το φαγητό από το βλέμμα του και προσφέρετέ το αργότερα.
      Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!

      1. Γεια σας έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών και ακόμη τα φαγητά που τη μαγειρεύω τα χτυπάω στο μπλέντερ!Εχω προσπαθήσει παρά πολλές φορές να τη δώσω μικρές μπουκιτσες αλλά δεν μασάει αναγουλιαζει και κάνει εμετό!Ποια είναι η γνώμη σας;Ευχαριστώ πολύ.

        1. Ίσως θα πρέπει να αποσύρετε αργά τις πολτοποιημένες τροφές, ώστε να αρχίζει να πεινάει. Καλύτερα να κάνετε την υφή σταδιακά πιο πυκνή αντί για πλήρως πολτοποποιημένη, αργότερα με πολύ μικρά κομματάκια κοκ.
          Συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση που οφειλόνταν σε τεχνικούς λόγους. Ελπίζουμε ότι το μωρό σας πλέον δεν έχει ανάγκη από την απάντησή μας!

          1. Γεια σας!!Το αγοράκι μου είναι 12,5 μηνών.Το θηλάζω με πολύ αγάπη εδώ κι ένα χρόνο!!Το θέμα είναι πως μετά τα γευματα του θέλει πάντα να θηλάζει και συνήθως πολλες φορές την μέρα και όχι πρωί βράδυ όπως πρέπει οπότε μου είναι δύσκολο να τον απογαλατισω.Κανω κάτι λάθος;Τις τελευταίες ημέρες του άρχισα πρωί βράδυ και συμπληρώμα με γάλα milupa το οποίο και πίνει ευχάριστα γιατί προηγούμενως δεν δεχόταν τίποτα άλλο είχα αποκλειστικο θηλασμό.Σκεφτομουν μήπως δεν είναι επαρκές το γάλα μου και θηλάζει τόσο τακτικά..Την γνώμη σας παρακαλώ! Ευχαριστώ πολύ!

  3. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα την άποψη σας, έχω ένα κοριτσάκι 22 μηνων που είναι 16 κιλά και 89 εκατ. .
    Μέχρι τους 6 μήνες είχαμε αποκλειστικό θηλασμό και μετά ξεκίνησε η εισαγωγή τροφίμων συνεχίζοντας και τον θηλασμό. Από περίπου 8 μηνών σταματήσαμε σιγά σιγά τα αλεσμένα. Ο βραδυνος θηλασμός συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Παράλληλα από ενός έτους είχαμε ξεκινήσει να πίνει και φρέσκο κατσικισιο γαλα, όπου τώρα πίνει 2 φλιτζάνια 220-250 ml την ημέρα.
    Γενικά της αρέσει πολύ το φαγητό όμως τρώει πολύ ποιοτικά και η διατροφη της είναι πλούσια σε φρούτα. Ωστοσο το μεσημέρι θα φάει και κάποιον υδατάνθρακα συμπληρωματικά με το κρεας. Το απόγευμα γιαούρτι και το βράδυ τοστ ή ομελέτα με τυρι (χωρις λάδι) ή γαλα με βρωμη. Αποφεύγουμε τα γλυκά πλην εξαιρέσεων όπου θα της δωσουμε παρα πολυ λιγο γιατι θα το ζητάει. Να συμπληρώσω ότι δεν εχει φαει ποτε ετοιμες κρεμες.
    Στις εξετάσεις αίματος που κάναμε στους 18 μήνες ήταν όλα πολύ καλά. Πιστεύετε ότι πρέπει να εξετάσουμε κάτι άλλο ή να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ιατρό;

    1. Προφανώς ανησυχείτε για το αυξημένο βάρος της.
      Θυμηθείτε ότι πρέπει να λαμβάνει τροφές απ’ όλες τις κατηγορίες και όχι μόνο κρέας με υδατάνθρακες, όπως γράφετε για το μεσημεριανό της. Επίσης θυμηθείτε ότι το παιδί πρέπει να τρώει επειδή πεινάει κι όχι σαν ανταμοιβή.
      Προσέξτε τις μερίδες φαγητού να μην είναι ενηλίκου!
      Επίσης μπορείτε να δίνετε φρούτα και ζελέ όταν σας ζητάει επίμονα φαγητό.
      Προσοχή επίσης στους ανθρώπους που κρατούν το παιδί σας εάν εσείς εργάζεστε (πχ. γιαγιά). Να υπάρχει συνεργασία σχετικά με τη διατροφή του παιδιού σας.
      Τακτική παρακολούθηση από τον παιδίατρό σας και σχολαστική ημερήσια καταγραφή του διαιτολογίου, για να φανούν τυχόν υπερβάσεις στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
      Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

  4. Καλησπέρα σας έχω ένα αγοράκι 11.5 μηνών αλλά με τα κομματάκια δεν τα πάμε καλά ακόμα αναγουλιαχει και κάνει εμετο.Μονο μπισκοτάκια τρώει και ψωμάκι πως μπορώ να το βοηθήσω?

    1. Όπως ήδη έχω απαντήσει σε προηγούμενο σχόλιο, ίσως θα πρέπει να αποσύρετε αργά τις πολτοποιημένες τροφές, ώστε να αρχίζει να πεινάει. Καλύτερα να κάνετε την υφή σταδιακά πιο πυκνή αντί για πλήρως πολτοποποιημένη, αργότερα με πολύ μικρά κομματάκια κοκ.

  5. Καλησπέρα σας μόλις πήγαμε 12 μηνών. Διαβάζω και άλλες μανούλες με το ίδιο θέμα με εμένα . Εγώ κυρίως φοβάμαι να του δώσω τροφές σε κομμάτια όπου ακόμα τρώμε αλεσμένες . Και μια δυο φορές που προσπάθησα και του εδώσα λαχανικά σε κομμάτια τ έπιανε και τα πετούσε κάτω. Δεν ξέρω πως να το κάνω.Ακοκα τα κομματάκια τα αλεσμένα λιγότερο δεν τα μπορεί θέλει καθόλου,τα κάνει εμετό . Ευχαριστώ

  6. Καλησπέρα, ο γιος μου είναι 15 μηνών. Περίπου 80 cm και 11 – 11,5 κιλά. Από 12 μηνών τρώει από το δικό μας φαγητό χωρίς χωρίς να τα αλέθουμε με το χεράκι του ή με κουταλάκι. Επίσης πίνει 500 ml κατσίκισιο γάλα τη μέρα. Τρώει από όλες τις κατηγορίες τροφών προς το παρόν και χειρίζεται σχετικά καλά το κουτάλι. Η ερώτηση μου έχει να κάνει με τα ενδιάμεσα γεύματα. Πόσο απαραίτητα είναι , πότε δίνονται μέσα στη μέρα και τι μπορεί να είναι; Προσπάθησα να δώσω φρούτο αλλά μετά δεν τρώει φαγητό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  7. Καλησπέρα εμένα ο μικρός μου είναι 25μινων και ακόμη δεν τρώει του δίνω αλεσμένα έχει εδώ και κάποιο διάστημα που δεν θέλει να φάει φαγυτο καθόλου και θέλει μόνο γάλα

  8. Καλησπέρα σας θα γίνουμε σε λίγο 14 μηνών ! Νομίζω πως η μικρή μου δεν τρώει αρκετές ποσότητες για την ηλικία της !
    Πίνουμε ενδιάμεσα της νύχτας από δυο φορές 90 γάλα ! Το πρωί θα πιούμε 120ml γάλα , αργότερα γιαουρτι μετά κατά τις 12 θα φάμε μισή μπανάνα με λίγο μήλο ,αβοκάντο , πορτοκαλί δυο μπισκότα και μελι . Μεσημεριανό ότι έχουμε η της κάνω δικό της δεν τρώει ικανοποιητική ποσότητα ειδικά αν της δωσω σε κομματάκια μπορεί πχ να φάει ένα μέτριο μπιφτέκι με λίγο πατατούλα. Μετά απογευμα θα φάει λίγο ομελέτα η κάποια κρεμα και τέλος το βράδυ θα πιει 180 γάλα ! Είναι αρκετά φια την σίτιση της ; Γεννήθηκε 2700 και τώρα είναι σχεδόν 10 κιλα !

    1. Η ποσότητα που τρώει κάθε παιδί είναι σχετική και διαφέρει σε κάθε παιδί. Το λίγο, κατά εσάς, μπορεί να είναι πολύ για κάποιο άλλο παιδί. Γι’ αυτό υπάρχουν αντικειμενικοί δείκτες μέτρησης ανάπτυξης, όπως το βάρος, ύψος κλπ. για να γίνονται οι σχετικές συγκρίσεις.
      Σίγουρα ο/η παιδίατρος του παιδιού σας, μπορεί να σας καθοδηγήσει.

  9. Καλημέρα,
    η μικρή μου είναι 15.5 μηνών και θηλάζει (δεν πίνει ξένο γάλα). Κάπου δέκα-έντεκα μηνών άρχισε να μην θέλει να τρώει κρέμες (και ό,τι ήταν κρεμώδες, πχ φαγητό αλεσμένο). Ήδη είχα αρχίσει από πιο νωρίς να της δίνω σιγά σιγά κομμάτια, οπότε από ένα σημείο και μετά σταμάτησα κρέμες κλπ και το φαγητό της το έδινα κομματάκια (πολλές φορές θέλει να το πιάνει η ίδια να το βάζει στο στόμα της). Γενικά όμως λιγόφαγη και δεν τρώει όλα τα φαγητά, ακόμα και κάποια που τα έτρωγε σταμάτησε να τα τρώει. Κάνει πως δοκιμάζει πρώτα πριν φάει, αλλά τις περισσότερες φορές δεν δοκιμάζει καν. Το θέμα είναι ότι τους τελευταίους 1.5-2 μήνες δεν τρώει, δηλαδή για ένα διάστημα δεν έτρωγε τίποτα όλη μέρα, μόνο θηλασμό. Είπαμε οκ είναι τα δοντάκια, είναι και λίγο κρυωμένη που ήταν για ένα διάστημα, αλλά αυτό με το φαγητό συνεχίζεται. Τώρα ξεκίνησε κάπως να τρώει αλλά είναι πολύ λίγο σαν ποσότητα και μία φορά τη μέρα. Γενικά έπαιρνε βάρος, 12 μηνών ήταν 9 κιλά,13.5 μηνών ήταν 9.5 κιλά και μετά από εκεί είναι που σταμάτησε να τρώει, επομένως 15 μηνών ήταν πάλι 9.5 κιλά. Γενικά δεν είναι εύκολη στο να ανοίξει το στόμα να την ταΐσω με το κουτάλι, θέλει κομματάκια να τρώει με τα χέρια της ή να τα καρφιτσώνω στο πιρούνι της και να της δίνω να το βάζει στο στόμα της. Άμα ξεκινήσει και της αρέσει, μπορεί να δεχτεί και από μένα καμια πιρουνιά. Τι μπορώ να κάνω ; Επίσης πως να ξέρω σαν ποσ΄πτητα να είναι επαρκής; πχ σε κεφτεδάκια, αν φάει 2-3 την ημέρα ειναι επαρκης ποσότητα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.