Παρόλο που είναι διαθέσιμο ένα ασφαλές και οικονομικά αποδοτικό εμβόλιο, το 2017 σημειώθηκαν 110.000 θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως, κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς οδήγησε σε μείωση κατά 80% των θανάτων από ιλαρά μεταξύ του 2000 και του 2017 παγκοσμίως.
Το 2017, περίπου το 85% των παιδιών του κόσμου έλαβε μία δόση εμβολίου κατά της ιλαράς κατά τα πρώτα γενέθλιά τους μέσω συνήθων υπηρεσιών υγείας – από 72% το 2000.
Κατά την περίοδο 2000-2017, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς εμπόδισε την εκτίμηση 21,1 εκατομμυρίων θανάτων που κάνουν το εμβόλιο ιλαράς μία από τις καλύτερες αγορές στη δημόσια υγεία.
Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική, σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό. Πριν από την εισαγωγή του εμβολίου ιλαράς το 1963 και τον εκτεταμένο εμβολιασμό, μεγάλες επιδημίες εμφανίστηκαν περίπου κάθε 2-3 χρόνια και η ιλαρά προκαλούσε περίπου 2.6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Περίπου 110.000 άνθρωποι πέθαναν από την ιλαρά το 2017 – κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών, παρά τη διαθεσιμότητα ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Η ιλαρά προκαλείται από έναν ιό στην οικογένεια των παραμυξοϊών και συνήθως διέρχεται από την άμεση επαφή και τον αέρα. Ο ιός μολύνει την αναπνευστική οδό και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Η ιλαρά είναι μια ασθένεια του ανθρώπου και δεν είναι γνωστό ότι εμφανίζεται στα ζώα.

Οι επιταχυνόμενες δραστηριότητες ανοσοποίησης είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των θανάτων από ιλαρά. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2000-2017, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς προκάλεσε περίπου 21,1 εκατομμύρια θανάτους. Οι παγκόσμιοι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί κατά 80% από εκτιμώμενο 545.000 το 2000 σε 110.000 το 2017.

Σημεία και συμπτώματα

Το πρώτο σημάδι της ιλαράς είναι συνήθως ένας υψηλός πυρετός, ο οποίος αρχίζει περίπου 10 έως 12 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και διαρκεί 4 έως 7 ημέρες. Μια ρινική καταρροή, ένας βήχας, κόκκινα και υδαρή μάτια και μικρές λευκές κηλίδες μέσα στα μάγουλα μπορούν να αναπτυχθούν στο αρχικό στάδιο. Μετά από αρκετές ημέρες, εξαπλώνεται το εξάνθημα, συνήθως στο πρόσωπο και στο άνω λαιμό. Πάνω από περίπου 3 ημέρες, το εξάνθημα φτάνει τελικά στα χέρια και στα πόδια. Το εξάνθημα διαρκεί για 5 έως 6 ημέρες και στη συνέχεια εξασθενεί. Κατά μέσο όρο, το εξάνθημα εμφανίζεται 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό (εντός εύρους 7 έως 18 ημερών).

Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με ιλαρά προκαλούνται από επιπλοκές που σχετίζονται με την ασθένεια. Οι σοβαρότερες επιπλοκές περιλαμβάνουν τύφλωση, εγκεφαλίτιδα (μια λοίμωξη που προκαλεί πρήξιμο στον εγκέφαλο), σοβαρή διάρροια και σχετική αφυδάτωση, μολύνσεις αυτιών ή σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι σοβαρές επιπλοκές είναι πιο συχνές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ή σε ενήλικες άνω των 30 ετών. λοιμώξεις όπως η πνευμονία. Η σοβαρή ιλαρά είναι πιο πιθανή μεταξύ των παιδιών με χαμηλή διατροφή, ειδικά εκείνων με ανεπαρκή βιταμίνη Α ή των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξασθενηθεί από τον ιό HIV / AIDS ή άλλες ασθένειες.

Ποιος κινδυνεύει;

Τα μη εμβολιασμένα μικρά παιδιά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ιλαράς και των επιπλοκών της, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Οι μη εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες διατρέχουν επίσης κίνδυνο. Οποιοδήποτε άτομο το οποίο δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει εμβολιασθεί αλλά δεν έχει αναπτύξει ανοσία, μπορεί να μολυνθεί.

Η ιλαρά είναι ακόμα συχνή σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες – ιδιαίτερα σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 95%) θανάτων από ιλαρά εμφανίζονται σε χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και ασθενή υγειονομική υποδομή.

Οι εστίες ιλαράς μπορεί να είναι ιδιαίτερα θανατηφόρες σε χώρες που βιώνουν ή αναρρώνουν από φυσική καταστροφή ή σύγκρουση. Η ζημιά στην υποδομή υγείας και στις υπηρεσίες υγείας διακόπτει την ανοσοποίηση ρουτίνας και ο υπερπληθυσμός σε οικιακούς καταυλισμούς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

Μετάδοση

Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο. Διαχέεται με βήχα και φτάρνισμα, στενή προσωπική επαφή ή άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις ρινός ή λαιμού.

Ο ιός παραμένει ενεργός και μεταδοτικός στον αέρα ή σε μολυσμένες επιφάνειες για έως και 2 ώρες. Μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένο άτομο από 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος σε 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Οι εκδηλώσεις της ιλαράς μπορεί να οδηγήσουν σε επιδημίες που προκαλούν πολλούς θανάτους, ιδίως μεταξύ των νέων, υποσιτισμένων παιδιών. Σε χώρες όπου η ιλαρά έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, οι περιπτώσεις που εισάγονται από άλλες χώρες παραμένουν σημαντική πηγή μόλυνσης.

Θεραπευτική αγωγή

Δεν υπάρχει ειδική αντιική θεραπεία για τον ιό της ιλαράς.

Οι σοβαρές επιπλοκές από την ιλαρά μπορούν να αποφευχθούν μέσω υποστηρικτικής φροντίδας που εξασφαλίζει καλή διατροφή, επαρκή πρόσληψη υγρών και αγωγή της αφυδάτωσης με το πόσιμο διάλυμα επανυδάτωσης που συνιστάται από τον ΠΟΥ. Αυτή η λύση αντικαθιστά τα υγρά και άλλα βασικά στοιχεία που χάνονται μέσω διάρροιας ή εμέτου. Τα αντιβιοτικά πρέπει να συνταγογραφούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων των ματιών, των αυτιών και της πνευμονίας.

Όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ιλαρά θα πρέπει να λαμβάνουν δύο δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης Α, τα οποία χορηγούνται σε διάστημα 24 ωρών. Αυτή η θεραπεία αποκαθιστά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της ιλαράς που εμφανίζονται ακόμη και σε καλά σιτισμένα παιδιά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλάβης στα μάτια και τύφλωσης. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Α έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον αριθμό των θανάτων από ιλαρά κατά 50%.

Πρόληψη

Ο εμβολιασμός ρουτίνας για τα παιδιά, σε συνδυασμό με τις εκστρατείες μαζικής ανοσοποίησης σε χώρες με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και θνησιμότητας, είναι βασικές στρατηγικές δημόσιας υγείας για τη μείωση των παγκόσμιων θανάτων από ιλαρά. Το εμβόλιο ιλαράς χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και φθηνό. Κόστος περίπου ενός δολαρίου ΗΠΑ για την ανοσοποίηση ενός παιδιού από την ιλαρά.

Το εμβόλιο ιλαράς ενσωματώνεται συχνά με εμβόλια ερυθράς και / ή παρωτίτιδας. Είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό στην ενιαία ή συνδυασμένη μορφή.

Το 2017, περίπου το 85% των παιδιών του κόσμου έλαβαν 1 δόση εμβολίου κατά της ιλαράς κατά τα πρώτα γενέθλιά τους μέσω συνήθων υπηρεσιών υγείας – από 72% το 2000. Συνιστώνται δύο δόσεις του εμβολίου για να εξασφαλιστεί η ασυλία και να αποφευχθούν οι εστίες, περίπου το 15% των εμβολιασμένων παιδιών δεν αναπτύσσουν ανοσία από την πρώτη δόση. Το 2017, το 67% των παιδιών έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου ιλαράς.

Από τα εκτιμώμενα 20,8 εκατομμύρια βρέφη που δεν εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της ιλαράς μέσω ρουτίνας ανοσοποίησης το 2017, περίπου 8,1 εκατομμύρια βρέθηκαν σε 3 χώρες: την Ινδία, τη Νιγηρία και το Πακιστάν

Πηγή: World Health Organization

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.