Τα προϊόντα κοσμημάτων οδοντοφυΐας, όπως τα περιδέραια, δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και συνδέονται με το θάνατο τουλάχιστον ενός μωρού, προειδοποιεί η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι πιθανές απειλές περιλαμβάνουν πνιγμό, στραγγαλισμό, τραυματισμό στο στόμα και λοίμωξη. Αυτά τα προϊόντα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του οδοντικού πόνου στα βρέφη, ανέφερε η υπηρεσία.

Τα προϊόντα επίσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παροχή αισθητηριακής διέγερσης για παιδιά ή ενήλικες με αυτισμό, διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας ή άλλες ειδικές ανάγκες, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Η FDA δήλωσε ότι έχει λάβει αναφορές για βρέφη και παιδιά που πάσχουν από σοβαρά τραύματα λόγω κοσμημάτων οδοντοφυΐας, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου. Στην περίπτωση αυτή, ένα παιδί ηλικίας 18 μηνών στραγγαλίστηκε από το περιδέραιο του κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κοσμημάτων οδοντοφυΐας, όπως περιδέραια, βραχιόλια και ποδιού, τα οποία έχουν χάντρες κατασκευασμένες από υλικά όπως κεχριμπάρι, ξύλο, μάρμαρο ή σιλικόνη.

“Γνωρίζουμε ότι τα περιδέραια και τα κοσμήματα των οδοντοφυΐας έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των γονέων και των φροντιστών που θέλουν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του παιδικού πόνου και την αισθητηριακή διέγερση για παιδιά με ειδικές ανάγκες”, δήλωσε ο Επίτροπος της FDA, Scott Gottlieb.

“Ανησυχούμε για τους κινδύνους που έχουμε παρατηρήσει με αυτά τα προϊόντα και θέλουμε οι γονείς να γνωρίζουν ότι τα κοσμήματα οδοντοφυΐας βάζουν τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ειδικές ανάγκες, σε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού και θανάτου”, δήλωσε.

Οι καταναλωτές θα πρέπει “να εξετάσουν τις συνέπειες από τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του πόνου στην οδοντοφυΐα, όπως το τρίψιμο των φλεγμονωδών ούλων με καθαρό δάχτυλο ή τη χρήση δαχτυλιδιού οδοντοφυΐας από ελαστικό”, συνέστησε ο Gottlieb.

«Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος της αγοράς για αυτά τα περιδέραια και τα κοσμήματα οδοντοφυΐας, δημοσιοποιούμε αυτές τις σημαντικές πληροφορίες ασφαλείας απευθείας στους καταναλωτές προκειμένου να βοηθήσουμε στην πρόληψη τραυματισμών σε βρέφη και παιδιά», πρόσθεσε.

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί αν το κοσμήμα σπάσει και μια μικρή χάντρα τυλιχθεί στο λαιμό ή τον αεραγωγό του παιδιού. Στραγγαλισμός μπορεί να συμβεί αν ένα περιδέραιο είναι τυλιγμένο σφιχτά γύρω από το λαιμό του παιδιού ή αν το περιδέραιο πιαστεί σ’ ένα αντικείμενο, ισχυρίζεται η FDA.

Επιπλέον, τραυματισμό στο στόμα ή λοίμωξη μπορεί να συμβεί εάν ένα κομμάτι του κοσμήματος ερεθίσει ή τρυπίσει τα ούλα ενός παιδιού.

Ένας άλλος δυνητικός κίνδυνος είναι μια ουσία που ονομάζεται ηλεκτρικό οξύ που είναι σε κεχριμπαρένια περιδέραια. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι αυτή η ουσία, η οποία μπορεί να απελευθερωθεί στην κυκλοφορία του αίματος ενός βρέφους σε άγνωστες ποσότητες, είναι αντιφλεγμονώδης και ανακουφίζει από οδοντοφυΐα και πόνο στις αρθρώσεις. Ωστόσο, η FDA ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν αξιολογηθεί για λόγους ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας.

Οι καταναλωτές και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης ενθαρρύνονται να αναφέρουν βλάβη που προκαλείται από κοσμήματα οδοντοφυΐας με την κατάθεση μιας αναφοράς στο 1-800-FDA-1088 ή σε απευθείας σύνδεση στο MedWatch, σύμφωνα με την FDA.

Πηγή: Medical Xpress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.