Ως ήβη ορίζουμε την περίοδο των σωματικών αλλαγών, όπου το παιδικό σώμα μεταβαίνει σε ενήλικο, ικανό προς αναπαραγωγή.
Στα κορίτσια η έναρξη της ήβης οριοθετείται με τη θηλαρχή (ανάπτυξη μαζικού αδένα), ενώ στα αγόρια με την αύξηση μεγέθους των όρχεων > 3,5 ml (ή μήκος > 2,5 εκ.).
Στην πρώιμη ήβη έχουμε έναρξη των σημείων της ήβης στα κορίτσια νωρίτερα των 8 ετών για τη λευκή φυλή (νωρίτερα από τα 7 έτη για την αφροαμερικάνικη φυλή), ενώ στα αγόρια νωρίτερα από τα 9 έτη.
ΠΡΟΣΟΧΗ- Εμφάνιση τρίχωσης στο εφήβαιο ή/και τις μασχάλες, με ή χωρίς οσμή ιδρώτα/ακμή, χωρίς θηλαρχή ή αύξηση μεγέθους όρχεων ΔΕΝ είναι πρώιμη ήβη.
Αιτιολογικά διακρίνεται σε κεντρικής αιτιολογίας (ιδιοπαθής, συγγενείς διαμαρτίες, τραύμα, λοίμωξη, γενετική προδιάθεση) και σε περιφερικής αιτιολογίας (όγκοι όρχεων-ωοθηκών-επινεφριδίων, σύνδρομο McCune Albright, λήψη κορτικοστεροειδών)
Οι αρνητικές συνέπεις της πρώιμης ήβης είναι συναισθηματικές (ενωρίς έμμηνος ρύση), το χαμηλό τελικό ανάστημα και οι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης νοσημάτων ενήλικα όπως καρκίνος μαστού-ενδομητρίου, καρδιαγγειακής κ.α.)
H αντιμετώπιση της περιφερικής πρώιμης ήβης είναι αιτιολογική, ενώ της κεντρικής είναι φαρμακευτική με GnRH ανάλογα (τριπτορελίνη, λευπρορελίνη). Να σημειωθεί δε, ότι η θεραπεία είναι ασφαλής, με τα υπάρχοντα δεδομένα.