Έχω τρελαθεί με τις ώρες ύπνου του μωρού μου, δεν ξέρω τι να κάνω. Βοηθήστε με γιατί αλλιώς…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Να ξεχωρίσουμε τις συνήθειες ύπνου κατά ηλικίες γιατί διαφέρουν μεταξύ τους. Και προπαντός ψυχραιμία…

0-3 μηνών

Τα νεογέννητα κοιμούνται αρκετά – περίπου 17 με 18 ώρες την ημέρα για τις πρώτες εβδομάδες και 15 ώρες την ημέρα από τον 3ο μήνα. Αλλά σχεδόν ποτέ δεν κοιμούνται για περισσότερο από 3 με 4 ώρες τη φορά, μέρα ή νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να απολαύσετε ύπνο χωρίς διακοπή. Τη νύχτα θα πρέπει να σηκώνεστε για να ταΐσετε και να αλλάξετε το μωρό σας ενώ τη μέρα θα πρέπει να παίζετε μαζί του. Και ενώ μερικά νεογνά αρχίζουν και κοιμούνται όλη τη νύχτα από την ηλικία των 8 εβδομάδων, τα περισσότερα μωρά φτάνουν 5 ή 6 μηνών για να τα καταφέρουν. Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να φτάσει νωρίτερα στο κατόρθωμα αυτό διδάσκοντας του καλές συνήθειες ύπνου από την αρχή.
Σ’ αυτή την ηλικία, τα παρακάτω είναι οι καλύτερες ενέργειες που θα βοηθήσουν το μωρό σας να αποκτήσει καλές συνήθειες:

  • Για τις πρώτες 6 με 8 εβδομάδες, το μωρό σας δεν θα μπορεί να μείνει ξύπνιο περισσότερο από 2 ώρες τη φορά. Αν περιμένετε παραπάνω για να το βάλετε να κοιμηθεί, θα κουραστεί και δεν θα κοιμηθεί πολύ καλά. Παρατηρείτε το μωρό σας για σημάδια ύπνου. Τρίβει τα ματάκια του, πιάνει το αυτάκι του ή αρχίζουν να φαίνονται αδροί σκούροι κύκλοι κάτω από τα ματάκια του; Όταν παρατηρείστε αυτά ή άλλα σημάδια υπνηλίας, πηγαίνετε το κατευθείαν στο κρεβατάκι του. Πολύ σύντομα θα αναπτύξετε την 6η αίσθηση σχετικά με τους καθημερινούς ρυθμούς του μωρού σας και ενστικτωδώς θα γνωρίζετε πότε θα είναι έτοιμο για έναν υπνάκο.
  • Μερικά νεογνά είναι «κουκουβάγιες» και θα ξυπνούν ακριβώς τότε που δεν θέλετε. Για τις πρώτες μέρες δεν θα μπορείτε να κάνετε πολλά. Μόλις όμως το μωρό σας γίνει 2 εβδομάδων περίπου, αρχίστε να του μαθαίνετε να ξεχωρίζει τη νύχτα από τη μέρα. Όταν είναι ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, να παίζετε μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερο, έχετε το σπίτι και το δωμάτιο του φωτεινό και μη μειώνετε συνήθεις θορύβους της ημέρας όπως τηλέφωνο, TV ή πλυντήριο. Αν συνηθίζει να κοιμάται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ξυπνήστε το. Τη νύχτα μη παίζετε μαζί του όταν πηγαίνετε στο δωμάτιο του για να το ταΐσετε. Κρατήστε τα φώτα και το θόρυβο χαμηλά και μη σπαταλάτε πολύ χρόνο μιλώντας του. Σε λίγο χρόνο θα αρχίσει να καταλαβαίνει πως το βράδυ είναι ώρα για ύπνο.
  • Όταν θα φτάσει 6 με 8 εβδομάδων, αρχίστε να δίνετε στο μωρό σας την ευκαιρία να κοιμάται μόνο του. Πώς; Βάλτε το στο κρεβατάκι του όταν νυστάζει αλλά είναι ακόμα ξύπνιο σε αντίθεση με το νανούρισμα στην αγκαλιά σας. Πολλοί γονείς πιστεύουν πως το νανούρισμα στην αγκαλιά τους δεν επηρεάζει σ’ αυτή την ηλικία όμως απατώνται. Τα μωρά μαθαίνουν συνήθειες ύπνου. Αν κουνάτε στην αγκαλιά σας το μωρό σας για να κοιμηθεί κάθε νύχτα για τις πρώτες 8 εβδομάδες, γιατί να περιμένει κάτι διαφορετικό αργότερα;

3-6 μηνών

Συγχαρητήρια! Από τώρα και μετά αφήστε πίσω σας τις νύχτες που σηκωνόσασταν κάθε 2 με 3 ώρες – το ελπίζω. Από τον 3ο με 4ο μήνα τα περισσότερα μωρά κοιμούνται 15 ώρες την ημέρα, οι δέκα από τις οποίες είναι τη νύχτα και οι υπόλοιπες μοιράζονται ανάμεσα στους 3 ημερήσιους ύπνους (το νούμερο αυτό θα πέσει στους δύο όταν το μωρό σας γίνει 6 μηνών). Μπορεί ακόμα να σηκώνεστε μια με δύο φορές τη νύχτα για τάισμα στην αρχή αυτού του σταδίου, όμως στους 6 μήνες θα μπορεί να κοιμάται όλη τη νύχτα.
Σ’ αυτή την ηλικία να θυμάστε τα παρακάτω για να είστε σίγουροι ότι το μωρό σας μαθαίνει σωστές συνήθειες ύπνου:

  • Όταν το μωρό σας ήταν νεογέννητο, σας ήταν εύκολο να το βάζετε για ύπνο βασιζόμενη στα σημάδια υπνηλίας (τρίψιμο ματιών κλπ). Τώρα που είναι λίγο μεγαλύτερο, θα πρέπει να εφαρμόσετε ωράριο ύπνου. Μια καλή ώρα για βραδινό ύπνο είναι συνήθως μεταξύ 7 και 8:30 μμ. Λίγο αργότερα και το μωρό σας θα κουραστεί με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί να κοιμηθεί. Μπορεί να μη σας φαίνεται κουρασμένο αργά τη νύχτα – αντιθέτως δε, μπορεί να σας φαίνεται ιδιαίτερα ενεργητικό, έτοιμο να ανέβει στους τοίχους. Όμως πιστέψτε με: αυτό είναι σίγουρο σημάδι ότι είναι περασμένη η ώρα. Μπορείτε να εφαρμόσετε ωράριο και για τους ημερήσιους ύπνους όπως κάνετε και για τον βραδινό ή κοιμήστε το μωρό σας όποτε νοιώσετε ότι κουράστηκε και χρειάζεται να γεμίσει τις μπαταρίες του!!! Εφόσον κοιμάται αρκετά, ότι προτιμήσετε να κάνετε είναι σωστό.
  • Αν ήδη δεν το έχετε πράξει, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να εφαρμόσετε μια σταθερή διαδικασία πριν τον ύπνο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ένα (ή όλα) από τα παρακάτω: μπάνιο του μωρού, να παίξετε λιγάκι και ήσυχα με το μωρό σας, διάβασμα παραμυθιού, τραγούδι με νανούρισμα και φιλάκι μετά. Ότι διαδικασία και να διαλέξετε φροντίστε να την εφαρμόζετε με την ίδια σειρά και την ίδια ακριβώς ώρα κάθε νύχτα.
  • Αν το μωρό σας δείχνει να κοιμάται περισσότερο από 10 ώρες τη νύχτα, είναι σωστό να το ξυπνάτε το πρωί ώστε να ρυθμίζετε τον ημερήσιο ρυθμό του. Παρότι φαίνεται πως 10 ώρες τη νύχτα δεν είναι πρόβλημα , το μωρό σας χρειάζεται να ακολουθεί κανονικό ρυθμό ύπνου / ξυπνήματος και να «συμπληρώνει» με τους υπνάκους της ημέρας.
  • Τα μωρά των 3 με 6 μηνών έχουν ένα καινούργιο πρόβλημα: δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Αν παρουσιάζει κάτι τέτοιο, πρώτα σιγουρευτείτε πως δεν μένει ξύπνιο μέχρι αργά. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, υπάρχει η πιθανότητα να έχει αναπτύξει προβληματικούς συσχετισμούς ύπνου. Πρέπει να μάθει να κοιμάται μόνο του κι όχι επειδή το νανουρίζετε στα χέρια σας, στο στήθος σας ή με πιπίλα.

6-9 μηνών

Τα μωρά σε αυτή την ηλικία χρειάζονται περίπου 14 ώρες ύπνου την ημέρα και είναι ικανά να κοιμούνται μέχρι και 7 ώρες συνέχεια. Πιθανόν να κοιμάται για 1 με 2 ημερήσιους ύπνους των 1,30 με 2 ωρών ο καθένας, ένα την ημέρα κι ένα το απόγευμα. Θυμηθείτε ότι σταθερά ωράρια ύπνου ρυθμίζουν τις συνήθειες του μωρού σας.
Σ’ αυτή την ηλικία έχετε στο νου σας τα παρακάτω:

  • Παρότι ήδη εφαρμόζετε κάποια ρουτίνα πριν τον βραδινό ύπνο (παραμύθι, τραγουδιστό νανούρισμα, μπάνιο), σε αυτή την ηλικία το μωρό θα αρχίσει να συμμετέχει σ’ αυτή. Σιγουρευτείτε πως διατηρείτε την ίδια σειρά και την ίδια ώρα κάθε βράδυ.
  • Και οι δύο σας θα ωφεληθείτε με το να έχετε σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα. Τούτο δεν σημαίνει πως πρέπει το μωρό σας να τρώει μεσημεριανό στις 12:15 ακριβώς, σημαίνει όμως ότι πρέπει να τηρείτε ένα προβλέψιμο πρόγραμμα. Όταν το μωρό σας κοιμάται, τρώει και παίζει περίπου την ίδια ώρα την ημέρα, είναι πολύ πιθανόν να μη σας προβληματίζει στον ύπνο.
  • Το μωρό σας πρέπει να μάθει να κοιμάται μόνο του. Αν αρχίσει να κλαίει, η επόμενη κίνηση εξαρτάται από εσάς. Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν να περιμένετε μερικά λεπτά για να δείτε αν πράγματι είναι εκνευρισμένο

Μωρά που πριν δεν παρουσίαζαν προβλήματα ύπνου μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να ξυπνούν τη νύχτα ή να δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα. Γιατί; Τα προβλήματα ύπνου συχνά συνοδεύουν «το άγχος αποχωρισμού». Μέχρι τώρα το μωρό σας έχει μάθει να κάθεται, μπουσουλάει και πιθανόν να σηκώνεται όρθιο. Πολύ πιθανόν λοιπόν να θέλει να εξασκεί τις νέες του ικανότητες και κατά την ώρα ύπνου και να ενθουσιαστεί τόσο ώστε να ξυπνά μόνο και μόνο για να κάτσει όρθιο μια ακόμη φορά!

Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης να μεταθέσετε την ώρα ύπνου μισή ώρα νωρίτερα αν π.χ. δείτε πως το μωρό σας που κοιμάται μετά τις 8.30 μμ ξαφνικά ξυπνά τη νύχτα. Δοκιμάστε το! Τις περισσότερες φορές πιάνει!

9-12 μηνών

Τα μωρά σ’ αυτή την ηλικία κοιμούνται περίπου 10 με 12 ώρες τη νύχτα και 1 με 2 φορές την ημέρα για 1.30 με 2 ώρες τη φορά. Αλλά αυτό όχι σε όλα τα μωρά, χωρίς να ανησυχείτε όμως (διαβάστε εδώ). Σιγουρευτείτε πως κοιμάται αρκετά γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη του. Συνεχίστε να επιμένετε στο σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

33 thoughts on “Ύπνος νεογέννητου

  1. Καλησπέρα σας, έχω ένα μωράκι πλέον 10,5 μηνών. από τη γέννησή του δεν του πολυάρεσε ο ύπνος που λέμε, κοιμόταν ανά 3 ώρες αλλά ένα τέταρτο με μισή ώρα και αυτή με το ζόρι. το μόνο που έφτιαξε στο 6μηνο είναι το βράδυ έπεφτε εύκολα για ύπνο μετά από συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου που την κάνω μέχρι και σήμερα και απλά ξυπνάει ενδιάμεσα το βράδυ για να πιει γάλα και ξανακοιμάται. πλέον στους 10 μήνες δεν κοιμάται εύκολα, ενώ του κάνω τη ρουτίνα ύπνου ακριβώς την ΄ίδια, πίνει το γάλα του τον βλέπεις οτι είναι νυσταγμένος και με το που τελειώσει το γάλα του θέλει να σηκωθεί από τη κούνια του και δεν τον κάνεις καλά. θέλει να παίξει, να πάει μέσα σε άλλο δωμάτιο και μόλις τον βάλεις να παίξει δεν ξέρει τι θέλει και γκρινιάζει γιατί φυσικά νυστάζει. του έκοψα και τον απογευματινό ύπνο μπας και κοιμηθεί πιο εύκολα μετά νωρίς το βράδυ αλλά τίποτα. μετά από 1,5 ώρα κουνήματος σε καρότσι ή ριλάξ και αφού του βάλω ένα τραγουδάκι να βλέπει κ να ακούει. έχω δοκιμάσει τα πάντα δεν κοιμάται διαφορετικά και όλη μέρα δεν χρησιμοποιώ ούτε κινητό ούτε τηλεοράση και δεν τα έχει μάθει.

    1. Δεν βλέπω να αναφέρετε στο σχόλιό σας πόσες ώρες κοιμάται το βράδυ και τί ώρα ξυπνάει. Γιατί αν κοιμάται συνολικά 10-12 ώρες τη νύχτα, τότε απλά δεν νυστάζει την ώρα που προσπαθείτε να τον κοιμήσετε! Αν ισχύει αυτό, τότε προσπαθήστε να τον ξυπνάτε σταδιακά νωρίτερα κάθε πρωί, ώστε να πηγαίνει νωρίτερα το βράδυ για ύπνο.

  2. Καλησπέρα σας πολύ ενδιαφέροντα τα όσα αναγράφετε στο κείμενο σας παραπάνω ..θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση..
    Έχω μία μπέμπα περίπου 40 ημερών κοιμάται περίπου 3ωρακισ μέσα στη μέρα.. αν το ξεπερνάει την ξυπνάω για να είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί το βράδυ??
    Επίσης έχουν υπάρξει δύο βράδια που Έμεινε ξύπνια περίπου 4 με 5 ώρες χωρίς όμως να είναι ανήσυχη,απλώς έμεινε ξύπνια στο λικνο της .

    Τι ρουτίνα μπορούμε να ξεκινήσουμε να έχουμε από τώρα για να τη βοηθήσει μελλοντικά τους επόμενους μήνες να κοιμάται??

    “Ταισμα- παιχνίδι – υπνος” θεωρώ ότι μπορεί να επιτευχθεί τους επόμενους μήνες και όχι σε αυτή την ηλικία που είτε θηλάζει είτε παίρνει μπουκάλι μπορεί να την πάρει ο ύπνος μετά το τάισμα.

    1. Για μωρό 40 ημερών είναι δύσκολο να εφαρμόσετε ρουτίνες ύπνου. Όπως αναφέρετε στο τέλος, όσο θα μεγαλώνει, τόσο θα προσαρμόζεται σε ένα νέο πρόγραμμα.

  3. Καλημέρα, έχω μία μπέμπα 1 χρόνου και από την ημέρα που γεννήθηκε είναι λάτρης του ύπνου! Την τάιζα στον ύπνο της γιατί το βράδυ δεν ξυπνούσε ποτέ και από 2-3 μηνών κοιμάται σερί 20:00-8:00. Κοιμάται στην κούνια της αλλά μέσα στο δικό μας δωμάτιο προς το παρόν και την κοιμιζω πάντα αγκαλιά γιατί σε 2-3 λεπτά την έχει πάρει ο ύπνος. Εδώ όμως και 1 μήνα, από όταν δηλαδή έγινε 11 μηνών και στάθηκε καλά στα πόδια της, κοιμάται στις 20:00 αλλά ξυπνάει μετά από 1-2 ώρες, την παίρνω αγκαλιά γιατί δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνη της και στριφογυρίζει πάνω μου σαν να μην μπορεί να βολευτει για να κοιμηθεί. Την αφήνω στην κούνια της και πάλι στριφογυρίζει με τα μάτια κλειστά σαν να προσπαθεί να βολευτει αλλά δεν τα καταφέρνει και ξυπνάει και κλαίει για αγκαλιά. Μέσα στην ημέρα κοιμάται 2-3 φορές περίπου 1 ώρα την φορά. Έχει γενικά πολύ εύκολο πρόγραμμα ύπνου και μου κάνει εντύπωση που ξαφνικά όλο αυτό έχει χαλάσει το βράδυ! Τι μπορεί να συμβαίνει? Γιατί κοντευουμε να τρελαθουμε και εγώ και εκείνη!

  4. Καλησπερα! Έχω ένα μπεμπακο 2 μηνών! Εδώ κ μια Εβδομάδα έχει ξεκινήσει να θέλει να κοιμάται μόνο στην αγκαλιά μου και μόνο στο κρεβάτι μαζί μου και επισης θέλει όλη μέρα να τον έχω αγκαλιά! Είναι νωρίς για να του «κόψω» αυτή τη συνήθεια ή είναι λογικό να αντιδρά έτσι γιατι είναι πολύ μωρό!

  5. Καλησπέρα σας

    Έχω ένα μωράκι 9 μηνών
    Από βρέφος έχουμε ανήσυχο ύπνο και δεν κοιμάται καλά η θέλει μόνο αγκαλια μου τον κοιμηζω τον αφήνω μέσα σε 10 λεπτά έχει ξυπνήσει και κάθεται κ κλαίει να τον πάρω το προβλημα μας είναι ο βραδινός ύπνος η ρουτίνα μας τώρα το καλοκαίρι. Είναι η κλασική μπάνιο φαγητό 20:00 και ύπνος στης 21:00 όμως 11:30 ώρα ξυπνάει κλαίγοντας του δίνω λίγο γαλατάκι ακόμα ( έτοιμο δεν θηλάζουμε πλέον ) και μετά μου ξυπνάει Ανα μια ώρα και δυσκολεύεται να κοιμηθεί τον βάζω κουνια ξυπνάει νερό που τον ακουμπήσω κλαίει με αποτέλεσμα κάποιες φορές να του δίνω έξτρα γάλα για να κοιμηθεί άλλη μια ώρα και να ξυπνήσει πάλι και ξανά από την αρχή τα ίδια , τον έχω βάλει και στο κρεβάτι μας ούτε εκεί βολεύετε σπάνια να μου κοιμηθεί παρά μόνο εάν τον βάλω μες της 4:30 που θα μου ξυπνήσει μετά από δυο ώρες έναν ύπνο σταθερό δεν έχουμε κάνει ποτέ έστω 4 ώρες , βγάζει και δοντάκια αλλά δε πιστεύω ότι αυτό τον κάνει τόσο ανήσυχο γενικα έχω σκεφτεί κ σύμβουλο ύπνου δεν ξέρω τι άλλο να του κάνω και με στεναχωρεί γιατί ούτε αυτός είναι ξεκούραστος

    Σας ευχαριστώ

  6. Καλημέρα σας!!
    Έχω μια μπεμπούλα 59 ημερών. Κοιμάται πολλές φορές επάνω μου όταν θηλάζει..Πώς θα τη βάζω στο κρεβατάκι της να αρχίσει να κοιμάται μόνη της όταν έχει φάει;Την κρατάω αρκετή ώρα για να ρευτεί.Και η αλήθεια είναι έχει μάθει να κοιμάται αγκαλιά.
    Το βράδυ θα έχει κοιμηθεί το αργότερο έως τις δύο κάποιες φορές (γιατί μεταξύ έντεκα – δώδεκα τις δίνουμε το τελευταίο γεύμα )
    και θα ξυπνήσει στις έξι με οχτώ το πρωί.Απο το μεσημέρι και μετά κοιμάται ελάχιστα,τί μπορώ να κάνω για αυτό;Και βασικά όταν κοιμηθεί θα είναι στην αγκαλιά και μετά που θα τη βάλουμε στο κρεβατάκι της ξυπνάει.

    1. Πάνω απ´ όλα να έχετε υπομονή γιατί μέρα με τη μέρα οι συνήθειες του μωρού σας αλλάζουν και θα φτάσει η μέρα που θα θέλετε να το πάρετε αγκαλιά και δεν θα μπορείτε από το βάρος που θα έχει πάρει!
      Μερικές συμβουλές για να μπορέσει να κοιμάται στο κουνάκι του αντί για την αγκαλιά σας:
      -Να το βάζετε για ύπνο με τα πρώτα σημάδια ύπνου και όχι να περιμένετε να κουραστεί περισσότερο για να κοιμηθεί βαθύτερα (δεν ισχύει). Τέτοια σημάδια είναι πχ. όταν είναι ήσυχο και κοιτάζει σταθερά στο χώρο, αφού το έχετε ταΐσει.
      -Δημιουργήστε σταθερό περιβάλλον ύπνου (ήσυχο και σκοτεινό), με δροσερή θερμοκρασία.
      -Δημιουργήστε ρουτίνες ύπνου (βραδινό μπανάκι, μετά μασάζ με βρεφικό λάδι, αλλαγή πάνας, λίγη αγκαλιά, κουνάκι).
      -Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας σχετικά με τα ξυπνήματα του μωρού σας (βάλτε ωράριο έγερσης ανά 4ωρο πχ. για εσάς και εκείνον).
      -Υπομονή και επιμονή!!!!

    2. Καλησπέρα έχω ένα κοριτσάκι 2,5 μηνών. Έχει μάθει να κοιμάται στην αγκαλιά μου και όταν πάω να την αφήσω κάπου ξυπνάει. Το βράδυ κοιμόμαστε μαζί στο κρεβάτι. Επίσης τώρα τελευταία στο μισάωρο ξυπνάει την ημέρα. Άλλες φορές καταφέρνω να την κοιμησω πάλι και άλλες όχι. Την φασκιωνω γιατί από μικρή τρόμαζε με την κίνηση των χεριών της και ξυπναγε. Θα ήθελα βοήθεια

  7. Καλησπέρα σας. Εχω ένα μωρό 7 μηνών και 10 ημερών. Ο ύπνος της εχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες ως εξης:

    Κοιμάται 22:00, κάνει ένα ξυπνημα για γάλα κατα τις 4-5πμ και ξανακοιμάται έως τις 8:00πμ. Κάνει 2 ημερήσιους ύνπους περίπου 1,5 ώρα ο καθένας. Από τον τελευταίο ημερήσιο ύπνο ξυπνάει κατα τις 17:00-17:30. Και κοιμάται για βράδυ στις 22:00 και αλλά με αρκετή γκρίνια, ενώ δείχνει να νυστάζει απο τις 20:30.

    Είναι φυσιολογικό να κάνει τόσο μεγάλο παράθυρο 5 ωρών μεχρι να κοιμηθεί για βράδυ;

    1. Δεν χρειάζεται να το ξυπνάτε. Απλά την ημέρα θα υπάρχει φως στο δωμάτιο του και οι φυσιολογικοί ήχοι της ημέρας (πχ. πλυντήριο, σκούπα, ομιλίες κλπ).
      Το βράδυ πιο σκοτεινά και χαμηλής έντασης ήχοι περιβάλλοντος.
      Με τον καιρό το μωρό σας θα προσαρμόσει μόνο του τις ώρες ύπνου.

  8. Καλησπέρα σας 🙂
    Το μωράκι μας είναι 2 μηνων και 16 ημερών, ξυπνάει περίπου στο 3ωρο για γαλα και το βράδυ. Π.χ. αν τελειώσει το γαλα 12 θα κοιμηθεί και θα ξυπνήσει γύρω στις 3.30 και ούτω καθεξής.. τις περισσότερες φορές η ποσότητα γάλατος που καταναλώνει είναι 150μλ. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Το νυχτερινό γευμα
    πρεπει με κάποιον τρόπο να το σταματήσουμε εμείς; Αν κοιμηθεί 9 παραδειγαμτος χαρην και δεν έχει ξυπνήσει μέχρι 12 μήπως θα ήταν καλό να τον ξυπνήσουμε να του δώσουμε το τελευταίο γεύμα ώστε να αποφύγουμε το ξύπνημα των 3.30;
    Επίσης στους ημερήσιους ύπνους υπάρχει πρόβλημα αν το παιδί κοιμαται στο σαλόνι, κουζίνα κλπ

    1. Φαίνεται πως προσπαθείτε να βρείτε μια ισορροπία στη ρουτίνα του μωρού σας, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό για αυτή την ηλικία. Στην ηλικία των 2 μηνών, είναι φυσιολογικό τα μωρά να ξυπνούν για να τραφούν τη νύχτα, καθώς το στομάχι τους είναι ακόμα μικρό και χρειάζονται τακτικά γεύματα. Αν θέλετε να προσπαθήσετε να “προλάβετε” το ξύπνημα των 3:30, μπορείτε να κάνετε αυτό που λέγεται “dream feed” (ονειρικό τάισμα): δηλαδή, να του δώσετε γάλα γύρω στις 12, χωρίς να το ξυπνήσετε εντελώς. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ότι δε θα ξυπνήσει πάλι μέσα στη νύχτα, αφού η ανάγκη για γάλα εξαρτάται από τον μεταβολισμό του και την ανάπτυξή του.

      Το ότι κοιμάται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως το σαλόνι ή την κουζίνα, δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, αρκεί να κοιμάται καλά και να μην ενοχλείται από θορύβους ή φως. Πολλοί γονείς επιλέγουν αυτούς τους χώρους ώστε να παρακολουθούν πιο εύκολα το μωρό. Ωστόσο, για έναν πιο ποιοτικό ύπνο, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνει, καλό θα ήταν να του δημιουργήσετε ένα ήρεμο και πιο σκοτεινό περιβάλλον στο δωμάτιό του.
      Τέλος, είναι καλό να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με τον παιδίατρό σας, καθώς κάθε μωρό είναι διαφορετικό και οι ανάγκες του μπορεί να ποικίλουν.

  9. Καλησπέρα σας, εγώ στο 2,5 μηνων μωράκι κατά τη διάρκεια όλου του ύπνου έχω white noise να ακούγεται, αυτο είναι λάθος;και κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφητηρα ώστε αν θελει να κοιμηθεί στο σαλόνι ή την κουζίνα που τον κρατάμε να κοιμάται ήσυχα χωρις να τον αποσυντονιζουν οι δικές μας συνομιλίες, τηλεόραση κλπ

    1. Η χρήση white noise ή άλλων σταθερών θορύβων, όπως ο απορροφητήρας, είναι μια συνηθισμένη και αποτελεσματική πρακτική για να βοηθήσει τα μωρά να κοιμούνται πιο ήρεμα, ειδικά σε περιβάλλοντα με άλλους θορύβους.

      Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε την ένταση του ήχου: Βεβαιωθείτε ότι η ένταση του white noise ή του απορροφητήρα δεν είναι πολύ δυνατή. Συνιστάται να μην ξεπερνά τα 50 dB (περίπου στο επίπεδο μιας ήσυχης συνομιλίας), καθώς οι δυνατοί θόρυβοι μακροχρόνια μπορεί να επηρεάσουν την ακοή του μωρού.
      Επίσης να προγραμματίσετε τη σταδιακή διακοπή. Η συνεχής χρήση white noise μπορεί να δημιουργήσει μια “εξάρτηση”, όπου το μωρό δυσκολεύεται να κοιμηθεί χωρίς αυτό. Μπορείτε σταδιακά να το μειώσετε όσο μεγαλώνει το μωρό, ώστε να προσαρμοστεί να κοιμάται και σε φυσιολογικούς ήχους.

  10. Καλησπέρα,
    Έχω δύο μωράκια, κλείνουν την επόμενη εβδομάδα τον 6ο μήνα. Το βράδυ προσπαθούμε ν τις κοιμήσουμε γύρω στις 20:00 αλλά πολλές φορές δεν κρατιούνται και στις 19:00-19:15 αρχίζουν την γκρίνια, οπότε θέλουν γάλα και τις παίρνει ο ύπνος. Ξυπνάνε στις 5:30 τρώνε και ξανά κοιμούνται μέχρι τις 08:30-9:00. Μέσα στη μέρα θα κοιμηθούν 12:15 με 12:45 και μετά πάλι στις 14:30 για καμιά ώρα περίπου. Πώς θα καταφέρουμε να κοιμούνται 20:00-20:30 και να ξυπνάνε λίγο πιο αργά ; Να τις κοιμίζουμε πάλι κατά τις 17:30 για κάνα μισάωρο ώστε να μην νυστάζουν από τις 19:30; Επίσης η μία όταν θέλει να κοιμηθεί μέσα στη μερα κλαίει πολύ, κοιμάται μόνο στο ριλαξ

    1. Η ιδέα να κοιμηθούν γύρω στις 17:30 για 30 λεπτά φαίνεται λογική, καθώς αυτό μπορεί να τις κρατήσει πιο “φρέσκες” μέχρι την ώρα ύπνου στις 20:00-20:30. Είναι καλό να είναι ένας σύντομος ύπνος για να μη διαταραχθεί το βραδινό πρόγραμμα.
      Η γκρίνια στις 19:00 δείχνει ότι είναι ήδη αρκετά κουρασμένες. Αν μπορείτε να μεταφέρετε τις δραστηριότητές τους λίγο πιο πίσω μέσα στη μέρα, ίσως να βοηθήσει ώστε να μην εξαντλούνται τόσο νωρίς. Αν θέλετε να μετατοπίσετε το βραδινό ύπνο, προσπαθήστε να το κάνετε σιγά-σιγά, κατά 10-15 λεπτά τη φορά, ώστε να μη δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση.
      Το γεγονός ότι η μία κλαίει για να κοιμηθεί ίσως δείχνει ότι δυσκολεύεται να χαλαρώσει. Αν το ριλάξ τη βοηθάει, μπορείτε να το αξιοποιήσετε ως μέσο μετάβασης, αλλά παράλληλα προσπαθήστε να εισαγάγετε σταδιακά και άλλες μεθόδους, όπως το να την παίρνετε αγκαλιά ή να της τραγουδάτε.

    2. Καλησπέρα σας 🙂
      Το μωρο μας γίνεται 3 μηνων σε 6 ημέρες.
      Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είναι σωστό να βγάλουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου(και των ημερησίων υπνων) , φαγητού. Στην παρούσα φάση κοιμαται 9 και ξυπνάει περίπου 1 και 5,30 για γαλα ( πίνει 150,-180 ml)
      Επίσης είναι σωστό σε περίπτωση που υιοθετήσουμε πρόγραμμα να τον ξυπνάω ώστε να τον ταΐζω τη συγκεκριμένη ώρα;
      Και το απόγευμα μέχρι τι ώρα είναι καλύτερο να τον αφήνουμε να ξεκουράζεται ώστε να κοιμάται καλύτερα το βράδυ;
      Σας ευχαριστώ πολυ 🙂

      1. Γενικά ακολουθούμε τον ρυθμό ύπνου και διατροφής που έχει ξεκινήσει το μωρό και απλά μπορείτε να τον ενισχύσετε σταδιακά.

        Εάν το μωρό παίρνει ικανοποιητικά βάρος, δεν είναι απαραίτητο να το ξυπνάτε για να φάει.

        Ένας υπνάκος νωρίς το απόγευμα σε μωρό τριών μηνών συνήθως χρειάζεται ώστε να μην επηρεαστεί στον νυχτερινό του ύπνο. Μπορείτε να κάνετε μόνο σταδιακά ήπιες προσαρμογές στο ωράριο ύπνου, αν αργεί να κοιμηθεί το απόγευμα.

        Πάντως γενικά μιλώντας, το μωρό σας επιβάλλει τη ρουτίνα που του ταιριάζει καλύτερα.

  11. Καλησπέρα σας, έχουμε ένα μωράκι 33 ημερών και πλέον έχει αρχίσει να μην μπορεί να κοιμηθεί συνεχόμενα ειδικά μέσα στην μέρα που δεν κοιμάται καθόλου χωρίς να γκρινιάζει στον ύπνο της να κλαίει και μετά απο λίγο να ξυπνάει, και όταν κοιμάται κάνει ανήσυχο ύπνο. Καμία φορά μετά το φαγητό τελευταία βλέπω ότι φέρνει γάλα πίσω και το καταπίνει πάλι άρα θεωρώ ότι είναι παλινδρόμηση.

    Τι μπορούμε να κάνουμε και πως θα το καταλάβουμε ότι είναι παλινδρόμηση;

    1. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι όταν το μωρό σας δεν κοιμάται καλά και φαίνεται ανήσυχο. Από αυτά που περιγράφετε, πράγματι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πιθανή αιτία της δυσφορίας της, καθώς τα συμπτώματα που αναφέρετε (ανήσυχος ύπνος, γκρίνια, επαναφορά γάλακτος) είναι κοινά σε μωρά με παλινδρόμηση.
      Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για μια σωστή εκτίμηση και καθοδήγηση. Μπορεί να σας προτείνει αλλαγές στη στάση ταΐσματος, πιο συχνά και μικρότερα γεύματα ή ακόμα και άλλες λύσεις, αν κριθεί απαραίτητο. Μέχρι τότε, μπορείτε να δοκιμάσετε να κρατάτε το μωρό σε όρθια θέση μετά το γεύμα και να παρατηρείτε αν τα συμπτώματα βελτιώνονται.

  12. Έχω ένα μωράκι 4 μηνών. Εδώ και 10 μέρες μας έχει διαλύσει ψυχολογικά και σωματικά. Ξυπνάει 2.30 την νύχτα και ξανά κοιμάται 5 ξυπνάει ξανά 6.30. Μπορεί να φάει μπορεί και όχι αλλά γκρινιάζει και θέλει να τον κρατάς αγκαλιά και να περπατάς. Τι μπορούμε να κάνουμε; Έχω δοκιμάσει να πάω πιο αργά τον ύπνο του κοιμάται 8 αλλά δεν αλλάζει κάτι ξυπνάει πάλι εκείνες τις ώρες. Στην μέρα κοιμάται περίπου κάθε 1.5-2 ώρες για ένα 30 λεπτό μόνο αγκαλιά. Απο την μέρα που ήρθαμε απο το μαιευτήριο πάντα κάνουμε το ίδιο πράγμα ίδια ώρα πάμε στο κρεβάτι θηλάζουμε και κοιμάται.

    1. Αυτό που περιγράφετε είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε αυτή την ηλικία. Το μωρό αρχίζει να έχει πιο ώριμα μοτίβα ύπνου, με αποτέλεσμα να ξυπνάει συχνότερα.

      Τι μπορείτε να κάνετε:
      • Διατηρήστε τη ρουτίνα που έχετε – είναι πολύ σημαντική, ακόμα κι αν τώρα δεν φαίνεται να βοηθάει.
      • Ελέγξτε την υπερκόπωση, καθώς οι μικροί ύπνοι μπορεί να τον κουράζουν περισσότερο. Δοκιμάστε τρόπους για να κοιμηθεί περισσότερο τη μέρα.
      • Δώστε του χρόνο να ηρεμήσει πριν τον πάρετε αγκαλιά, ώστε να μην εξαρτάται από το περπάτημα.
      • Εξετάστε άλλους παράγοντες, όπως δοντάκια ή άλματα ανάπτυξης.

      Η φάση αυτή θα περάσει! Ζητήστε βοήθεια αν μπορείτε, ώστε να ξεκουραστείτε λίγο.

  13. Καλησπέρα έχουμε ένα μπέμπη 39 ημερών. Γενικά δεν κοιμόταν εύκολα από την αρχή. Ταλαιπωρίται ίσως από πείνα από κολικούς και από δυσχεσια όπως μας είπε ο γιατρός. Περιόρισα τα γαλακτομικά και έχουμε αύξησει και το ξένο γάλα (τρία γεύματα των 120 ML σκόνη και συνεχησ Θηλασμός) .Αχισα να καταγράφω τον ύπνο του παρατηρώ ότι κοιμάται περίπου10 h την ημέρα.παντού διαβάζω ότι πρέπει να κοιμάται πάνω από 18. θα δημιουργήσει αυτό πρόβλημα στην ανάπτυξη του;

    1. Λογικό να ανησυχείτε όμως κάθε μωρό είναι διαφορετικό, και ο ύπνος μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως οι κολικοί, η σίτιση κλπ.

      Αν όντως κοιμάται μόνο 10 ώρες την ημέρα, αυτό είναι κάτω από το φυσιολογικό εύρος για ένα νεογέννητο, και αξίζει να το συζητήσεις ξανά με τον παιδίατρο. Όμως, έχετε υπόψη σας τα εξής:
      1. Είναι ο ύπνος κατακερματισμένος; Αν κοιμάται σε πολύ μικρά διαστήματα και ξυπνά συχνά, μπορεί να μην ξεκουράζεται.
      2. Πώς είναι η ανάπτυξή του; Αν παίρνει βάρος ικανοποιητικά και έχει καλή γενική υγεία, μπορεί να μην είναι τόσο ανησυχητικό.
      3. Έχει περιόδους ηρεμίας; Αν κλαίει υπερβολικά και δείχνει συνεχώς ανήσυχο, ίσως χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για την πέψη ή το τάισμα.

      Αν η κατάσταση συνεχιστεί ή αν το μωρό δείχνει πολύ ανήσυχο, εξαντλημένο ή δυσκολεύεται να πάρει βάρος, είναι καλό να το αξιολογήσει ξανά ο παιδίατρος. Ίσως χρειαστούν κάποιες προσαρμογές στη διατροφή ή κάποια στρατηγική για τη βελτίωση του ύπνου.

      1. Ευχαριστώ πολύ!Συνηθως κοιμάται ένα τρίωρο στην αρχή το βράδυ και μετά ξυπνάει ανά 1 ώρα περιπου!την ημέρα κάποιες ελάχιστες φορές μπορεί να κοιμηθεί 2 ώρες-συνήθως σε βόλτα με καρότσι και μετά συνεχίζει με ύπνο 30-45’ αλλά όχι μετά από κάθε γεύμα…Γι αυτό κ οι λίγες ώρες !Βαρος και ύψος έχει πάρει κανονικα περίπου στο 55% βάσει καμπυλών

        1. Φαίνεται πως το μωρό έχει ένα αρκετά τυπικό μοτίβο ύπνου για την ηλικία του, με διακεκομμένο ύπνο τη νύχτα και μικρούς ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν και οι συνολικές ώρες ύπνου είναι λιγότερες από το ιδανικό, το γεγονός ότι αναπτύσσεται κανονικά βάσει καμπυλών βάρους και ύψους είναι θετικό. Ίσως με τον καιρό να υπάρξει μια φυσική βελτίωση στον ύπνο του, ιδιαίτερα αν διαμορφωθεί μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Αν υπάρχει ανησυχία, η συμβουλή από παιδίατρο ή ειδικό στον βρεφικό ύπνο μπορεί να δώσει χρήσιμες κατευθύνσεις.

  14. Καλησπέρα σας
    Έχω ένα μωράκι 3 μηνών & 20 ημερών.
    Το τελευταίο γευμα το δίνουμε 20.30 και στις 12 περίπου τον ξυπνάμε ώστε να αντέξει μεχρι της 7.30 (με βοήθεια πιπιλας).
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν 9 το βράδυ θεωρειται αργα για να κοιμηθεί ενα μωρο αυτης της ηλικίας και αν η τακτική του να τον σηκώνουμαι 12 η ώρα για αλλαγή πανας και γαλατακι είναι εσφαλμένη για τη ρύθμιση του ύπνου του και τον κιρκαδιο ρυθμό του.
    Ευχαριστώ πολύ 🙂

  15. Καλησπέρα σας, έχω ένα κοριτσάκι 8 μηνών! Όλους αυτούς τους μήνες κοιμόταν σερί το βράδυ από 8 έως 10 ώρες με μικρές αποκλίσεις! Δεν έχει αλλάξει τίποτα από το πρόγραμμα της και τη ρουτίνα υης ( και του φαγητού και του ύπνου) Το τελευταίο γεύμα το δίνουμε στις 21.00, τις τελευταίες μέρες όμως ξαπλώνει γύρω στις 9.30, ξυπνάει στις 12 και σηκώνεται όρθια στη κούνια! Δεν θέλει να ξαπλώνει, δεν κλαίει αλλά δεν κοιμάται! Υπάρχει κάτι που πρέπει να με ανησυχήσει? Μπορώ να αλλάξω κάτι στο πρόγραμμά της? Σας ευχαριστώ πολύ

    1. Στην ηλικία του μωρού σας δηλ. 8-9 μηνών είναι συχνό το αναπτυξιακό άλμα ή μια φάση διαταραχής ύπνου. Πολλά μωρά βιώνουν άγχος αποχωρισμού, αποκτούν νέες κινητικές δεξιότητες (π.χ. σηκώνονται όρθια) και μπορεί να επηρεαστεί προσωρινά ο ύπνος τους.
      Μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:
      – Να διατηρήσετε τη ρουτίνα του ύπνου σταθερή.
      – Να τη βοηθήσετε να ξαπλώνει ξανά χωρίς να την ενθαρρύνετε για παιχνίδι.
      – Αν ξυπνάει και δεν κλαίει, δώστε της λίγο χρόνο να ηρεμήσει μόνη της.

      Δεν φαίνεται ανησυχητικό, αλλά αν συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες ή συνδυαστεί με άλλα συμπτώματα (π.χ. έντονο εκνευρισμό, μειωμένη όρεξη), ίσως αξίζει μια συζήτηση με τον παιδίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.