Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να περιποιηθώ τα δοντάκια του μωρού μου τώρα που άρχισαν να βγαίνουν;
Καθώς τα δοντάκια του μωρού σας αρχίζουν να εμφανίζονται, (συνήθως γύρω στον 6ο μήνα), μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια γάζα για να τα καθαρίζετε (αν δεν έχει εμφανιστεί δόντι μέχρι το τέλος του πρώτου έτους, μην ανησυχείτε – μερικά παιδιά βγάζουν το πρώτο δόντι μετά το 2ο χρόνο). Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για παιδιά, αν θέλετε. Εφόσον καθαρίζετε τα δοντάκια του μωρού σας συχνά, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα. Απλά βουρτσίστε απαλά τα δοντάκια κι απ’ τις δυο πλευρές δυο φορές την ημέρα. Αν σας αφήνει, βουρτσίστε και τη γλώσσα για να αφαιρέσετε μικρόβια που μπορεί να είναι υπεύθυνα για δύσοσμη αναπνοή. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα όποτε χρειάζεται.
Πότε θα πρέπει να πάω το παιδί μου σε οδοντίατρο;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, δεν χρειάζεται να πάτε το παιδί σας σε οδοντίατρο πριν τα 3 χρόνια εάν και εφόσον τα δόντια ανατέλλουν φυσιολογικά, τα πλένετε τακτικά και ο παιδίατρός σας τα ελέγχει κατά την εξέταση του παιδιού σας.
Τι μπορώ να κάνω αν η κόρη μου δεν με αφήνει να βουρτσίσω τα δόντια της;
Αν το παιδί σας εκνευρίζεται κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια της, ίσως βοηθήσει να αγοράσετε οδοντόβουρτσα ή οδοντόκρεμα με χαρακτήρα από cartoon.
Μπορείτε επίσης να έχετε αρκετές οδοντόβουρτσες με διαφορετικά χρώματα ώστε να διαλέγει αυτή που θέλει την ώρα του βουρτσίσματος. Αφήστε να βουρτσίσει τα δόντια της την ώρα που εσείς βουρτσίζετε τα δικά σας και μετά ελέγξτε ο ένας τα δόντια του άλλου για να δείτε αν είναι καθαρά και αποτελειώστε τη δουλειά αντί αυτού αν έχει ξεφύγει κάποιο σημείο.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω ατυχήματα που αφορούν τα δοντάκια του παιδιού μου;
Αν το παιδί σας μόλις έμαθε να περπατά ή να ανεβαίνει σκάλες, τότε είναι πολύ πιθανό να πέσει με το πρόσωπό του αυτές τις μέρες. Αυτό σημαίνει ότι τα μπροστινά δοντάκια κινδυνεύουν συνεχώς. Τις περισσότερες φορές απλά κουνιούνται στη θέση τους.
Αν τα ούλα του αιμορραγούν πιέστε τα με μια υγρή γάζα και κρατήστε τα πιεσμένα για μερικά λεπτά (ή μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία). Παγωμένος χυμός ή κρύο γλυκό μπορούν να περιορίσουν το οίδημα και να διώξουν το πόνο από το μυαλό του κανακάρη σας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα να προσέχετε για σημάδια λοίμωξης όπως πυρετό, οίδημα και τοπική ευαισθησία. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο αν νομίζετε πως τα ούλα φλεγμαίνουν. Επίσης επικοινωνήστε με τον παιδίατρο αν κάποιο δόντι δείχνει να έχει φύγει από τη θέση του. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να επανατοποθετηθεί από οδοντίατρο. Επίσης ο οδοντίατρος θα δει τυχόν ραγίσματα ή άλλη ζημιά στο δόντι. Αν πιστεύετε πως είναι σημαντικό για αισθητικούς λόγους, ο οδοντίατρος μπορεί να επισκευάσει ένα ραγισμένο δόντι. Αν βλέπετε επίσης ότι το δόντι είναι πολύ χαλαρό να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο μήπως χρειάζεται να βγει ώστε το παιδί σας να μην το καταπιεί.